Leestijd: 3 minuten

Voor een andere site moest ik mezelf laatst in een aantal woorden omschrijven. Je zou denken dat een tekstschrijver daar geen moeite mee heeft. Maar al schrijvende merkte ik dat ik verviel in een stijl a la:
‘Ik ben …. maar ook ….’ waarbij het tweede paar puntjes precies tegengesteld was aan het eerste paar. Zal ik je vandaag eens meenemen in een paar van mijn tegenstellingen?

Ik ben extravert en introvert

Ik dacht altijd dat ik heel introvert was. Ik hield me altijd behoorlijk op de vlakte in sociale gezelschappen, luisterde liever dan dat ik praatte en vond het wel prima om niet in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Merk je dat ik in de verleden tijd praat? Ik luister nog steeds wel liever dan dat ik praat maar ik hou er steeds meer van om op mensen af te stappen en een praatje te maken. Ik hoef nog altijd niet haantje de voorste te zijn maar als ik een leuke anekdote te vertellen heb, zal ik dat zeker niet nalaten.

In mijn werk als trainer merk ik het verschil ook op. Daar waar ik normaal best rustig ben en in mezelf gekeerd, kan ik voor een groep mensen ineens heel extravert zijn. Als ik eens een dag training moet geven, zeg ik ook altijd voor de grap ‘Ik moet optreden’.

Ik hou erg van alleen zijn maar heb ook mensen om me heen nodig

Deze tegenstelling is een beetje afhankelijk van de situatie. Als hoogsensitief persoon heb ik sowieso iets meer me-time nodig dan de gemiddelde mens om alle prikkels die gedurende de dag op me afkomen te verwerken.

Maar als ik bijvoorbeeld een paar dagen hard gewerkt heb en alleen maar aan mijn bureau in de stilte heb gezeten, kan ik ook erg verlangen naar vrienden of familie om me heen om urenlang gezellig mee te doen.

Ik hou van basic maar ook van luxe

Dit geldt voor een aantal gebieden in mijn leven.

Zo voel ik me namelijk prima op mijn gemak in een 5-sterrenhotel met alle luxe van dien. Maar ook op een luchtbed op de camping ben ik helemaal in mijn element.

Ik hou ervan om me mooi aan te kleden. Leuke kleren, mijn mooie Louis Vuitton-sjaal erbij en natuurlijk een dito tas. Om door een ringetje te halen. En op andere dagen weet ik niet hoe snel ik een spijkerbroek met een simpel shirt ik uit de kast moet trekken en ga ik lekker met een rugzak op pad.

Hetzelfde geldt voor make-up. Daar schreef ik al eens over. Op mijn meest basic dagen kom ik niet veel verder dan een getinte dagcreme en wat mascara. Terwijl ik als ik echt uitpak alles uit de kast haal (letterlijk). Foundation, bronzer, concealer, highlighter, …. anyway, je snapt me wel.

Ik hou van structuur maar ook van spontaniteit

Eigenlijk gedij ik heel goed in vaste structuren. Daarom raak ik ook snel in de war als het bijvoorbeeld vakantie is of als Kiki een studiedag heeft die mijn ritme in de war gooit. Aan de andere kant vind ik het ook heel leuk om af en toe de boel de boel te laten. Dan zeggen we ’s avonds tegen elkaar: ‘Hé zullen we morgen eens spontaan …. een weekend weg gaan/bij vrienden langs gaan/…..’ En dat is dan ook heel leuk.

Ik koop goedkope frutsels maar ook kwaliteit

Deze valt misschien meer in de categorie ‘verschuivingen’ dan ’tegenstellingen’. Sinds ik probeer wat bewuster te leven, koop ik ook bewuster. Liever 1 mooie en kwalitatief goede trui dan 5 truitjes van H&M. Maar toch kan ik ook nog steeds heel blij worden als ik iets goedkoops kan scoren. Of als ik bijvoorbeeld een simpel shirtje van de HEMA draag met mijn dure LV-sjaal. Ha, dat leukt de zaak toch mooi op.

Ik ben tolerant en ruimdenkend maar heb ook een streng normbesef

Van huis uit ben ik behoorlijk goed doordrongen van ‘hoe dingen horen’. Of het nou gaat om tafelmanieren, omvangsvormen of andere normdingetjes: dat zit er aardig ingestampt. Maar op wat uitzonderingen na (tafelmanieren) kan ik het ook prima hebben als mensen er andere normen of denkbeelden op na houden. Van starheid zul je mij daarom denk ik niet snel kunnen beschuldigen.

Heb jij ook van dit soort tegenstellingen in jezelf? Of herken je je in een van de mijne?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.