Leestijd: 2 minuten

Het bericht waarvan je je bijna afvroeg wanneer het zou komen, stond vandaag op diverse nieuwssites: ouders zijn steeds moeilijker te porren voor het helpen op school bij schoolreisjes, feestjes en andere activiteiten. Meer dan de helft van de leraren schrapt daardoor weleens projecten of activiteiten.

Herkenbaar?

Nou en of! Wij draaien nu natuurlijk nog maar net 1 schooljaar mee en ik zie het nu al.

Om te beginnen zijn het vaak dezelfde ouders die je altijd wel ziet.

Ten tweede valt het me op dat ouders die vaak veel thuis zijn of flexibele uren hebben, toch maar weinig helpen.

Verder: waar zijn alle vaders? Bij bijna alle activiteiten zie je alleen maar moeders. En het argument dat die vaders ‘geen vrij kunnen krijgen’ is toch ook niet meer zo anno 2019 he?

En ja, school vraagt best veel van ouders

Ik weet nog dat Kiki nog geen maand op school zat of ik was al voor 3 dingen gevraagd. ‘Jeetje’, dacht ik toen nog, ‘als dat zo doorgaat …’ En ja, we hebben ook best een aantal dingen gedaan het afgelopen jaar. Ik heb een speurtocht begeleid met een groep kinderen, heb gereden bij een uitstapje naar een kinderboerderij en ben iedere 6 weken een soort van voorleesmoeder. Daarnaast ben ik contactpersoon voor als ouders problemen ervaren met een leerkracht of de directie. En JW heeft geholpen met de kerstversiering en de spelletjes op Koningsdag.

Ouders bemoeien zich wel steeds meer met school

Dat lijkt dan weer tegenstrijdig maar het schijnt dat ouders zich wel meer zijn gaan bezighouden met hoe leerkrachten hun kinderen begeleiden. Ze vragen vaker gesprekken aan of sturen vragen per mail.

Zo komt het op mij over dat ouders zich steeds meer als een soort klant gaan gedragen die vinden dat ze recht hebben op de prestaties die een school levert.

Misschien moeten die ouders dan toch eens wat vaker helpen op school. Dat heeft echt veel voordelen:

 • je eigen kind vindt het leuk als papa of mama iets doet op school
 • andere kinderen vinden het leuk om bij de papa of mama van … in een groepje te zitten
 • voor jou als ouder is het interessant om te zien hoe jouw kind zicht gedraagt op school
 • je leert de leerkrachten beter kennen.

Doe jij weleens iets op de school van je kind(eren)? En zo ja wat? Of heb jij een goed argument waarom je juist niet helpt? Vooral naar dat laatste ben ik heel benieuwd want ik kan daar nl. bijna geen argument voor bedenken.

Volg mij ook op social media!

4 reacties

 1. Ik help weinig op school. Dit komt omdat het vooral onder schooltijd is en ik nog een kindje thuis heb. De oma’s worden al ieder een dag belast met oppassen dus dan ga ik ze niet voor twee uurtjes helpen weer vragen. Als er een activiteit is waar de jongste mee kan, of een avond activiteit, probeer ik zeker mee te helpen. Overigens ben ik voor een extra financiële bijdrage zodat ze vanuit school zelf een kerstdiner en/of andere middelen kunnen bekostigen zonder hier elke keer hulp voor nodig te hebben.

  Groet Renate

 2. Kristel

  Goed argument! Ik zie inderdaad ook weleens ouders het jongere kind meenemen. Maar ideaal is dat zeker niet.

 3. Ik help vrij veel op school en zit in de ouderraad en anderen commissies/werkgroepen. Mijn dochter zit op een hele kleine school, dus als je wilt dat er iets gebeurt zul je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. En inderdaad, je ziet altijd dezelfde mensen (niet) helpen. Voor veel zaken is extra budget misschien een oplossing, maar lang niet voor alles. Denk aan een creamiddag, daar zijn gewoon handjes voor nodig!
  Voor mij is vanzelfsprekend om mee te helpen. Die basisschooltijd vliegt voorbij en op de middelbare ben je straks echt niet meer nodig…