Leestijd: 2 minuten

Het sprookje: wie is er niet groot mee geworden. Op 7-7 is het de Dag van het Sprookje. De zevende van de zevende dus. Omdat het getal 7 vaak een magische betekenis heeft in sprookjes.

Waarom de dag van het sprookje?

De dag van het sprookje is in het leven geroepen door – hoe kan het ook anders? – De Efteling. De Efteling ziet zichzelf als hoeder van het sprookje en wil via een jaarlijkse speciale dag aandacht vragen voor het (voor)lezen van sprookjes.

De eerste dag van het sprookje dateert al van 1999 en sindsdien is er bijna ieder jaar wel een leuk evenement georganiseerd op deze bijzondere datum. Kijk op deze pagina maar eens wat er al voor activiteiten geweest zijn.

Dit jaar staat de opening van een nieuwe tentoonstelling in het Efteling Museum centraal. Alle sprookjes van het sprookjesbos komen aan bod.

De magie van sprookjes

Mijn vroegste herinnering aan sprookjes gaat terug naar de tijd dat ik op de basisschool zat. Als ik weleens ziek thuis was van school, maakte mijn moeder een bedje op de bank voor mij en dan zette ze een lp (!) op met ‘Sprookjes van de Efteling’. Terwijl zij in mijn buurt rondrommelde in huis, lag ik lekker te luisteren naar al die spannende verhalen.

Kun je je voorstellen hoe blij ik was toen ik ontdekte dat precies dat album ook op Spotify te beluisteren is? Inclusief het inmiddels toch wat ouderwetse taalgebruik. En nu luistert Kiki dus regelmatig naar de sprookjes waar ik als kind al naar luisterde. Alleen doet zij het tijdens lange autoritten.

Verder hebben wij natuurlijk ook sprookjesboeken in huis. Favoriet zijn toch wel Rapunzel en Roodkapje denk ik.

Overigens maakte ik ooit de fout dat ik dacht dat het Sprookjesbos in de Efteling echt wel leuk zou zijn voor een tweejarige. Wat ik me alleen niet gerealiseerd had was dat sprookjes natuurlijk best vaak spannend zijn. Kon ik mijn huilende dreumes indertijd uit gaan leggen dat oma echt niet was opgegeten door een wolf ­čśë

Heb jij zelf iets met sprookjes? Of jouw kind(eren)?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.