Leestijd: 2 minuten

Jan-Willem heeft het al een aantal keer gedaan en nu komt Kiki ook op en leeftijd dat ze het leuk gaat vinden. Ik heb het dan over geocaching. Ouderwets schatzoeken dus eigenlijk.

Wat is geocaching?

Eigenlijk precies wat ik al zei: je gaat in de buitenlucht op zoek naar en schat met behulp van een GPS-apparaat of je smartphone. Als je de aanwijzingen goed hebt opgevolgd en de schat hebt gevonden, markeer je in een app dat je hem gevonden hebt. Missie volbracht.

Een cache

Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”. Tegenwoordig kan dit ook een dusdanig kleine cache (nano-cache) zijn dat er alleen een logboek in zit. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet of in een special app de locatie bekend aan andere geocachers.

Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website of in de app een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je andere geocachers vertelt waar de schat verstopt is.

Er zijn verschillende soorten caches waarbij de traditionele cache (een schat die op een vaste plaats ligt waarvan je de coordinaten krijgt) en de multicache (caches met tussenpunten, waypoints) de bekendste zijn.

Overigens is het vaak niet zo simpel als het lijkt. Ja, je volgt coordinaten en dan kom je bij de plek waar de cache verstopt is maar dat verstoppen is soms bijzonder goed gedaan.

Apps

Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken bij het geocachen.

Denk bijvoorbeeld aan geocaching.com (de meest populaire) maar ook Munzee waarbij je stickers op lantaarnpalen scant of GeoCaching Buddy of Looking4Cache zijn aardige alternatieven.

Heb jij weleens aan geocaching gedaan en zo ja, heb je nog tips voor mij en andere beginners?

Uitgelichte afbeelding van Settergren via Pixabay.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.