Leestijd: 7 minuten

Afgelopen vakantie spendeerden wij twee weken op camping Auf Kengert in Larochette, Luxemburg. Wat we daar van vonden, lees je in dit artikel. Ook geef ik je tips over wat je in de omgeving kunt doen.

Waarom Luxemburg en waarom camping Auf Kengert?

Na onze wat nare vakantie-ervaring van vorig jaar wisten we een paar dingen zeker: we zouden zeker wél weer gaan kamperen en we zouden zeker het eerstvolgende jaar niet naar Frankrijk gaan. En eigenlijk hadden we ook niet zo’n zin om heel ver te moeten rijden. Het rijden in twee etappes pakte vorig jaar immers slecht uit.

Afgelopen voorjaar ben ik al in Duitsland geweest. Daar heb je natuurlijk heel veel mooie gebieden. Maar ja, dat geldt ook voor België. En met een zomer als die van vorig jaar, hoef je niet eens het land uit om toch heerlijk te kunnen kamperen.

Als kind ben ik eens met mijn ouders en zus naar Luxemburg geweest. Jawel, naar camping Auf Kengert in Larochette/Medernach. Dat is alleen een jaar of 40 geleden dus veel herinner ik me daar niet van. Mijn ouders zijn wel altijd enthousiast gebleven over Luxemburg en de paar keer dat ik zelf kort in het land was, bevielen mij ook wel goed.

Vooral uit jeugdsentiment togen wij dus naar Auf Kengert.

Lekker kort ritje

Vanuit het midden van het land waar wij wonen rij je in 3,5 uur naar Larochette dat een kleine 30 km boven Luxemburg-Stad ligt. Zelfs als je onderweg een keer stopt voor een plasje of een kopje koffie ben je er dus heel snel. Het laatste uur rij je door de Belgische Ardennen en het binnenland van Luxemburg heen.

Daar gaan we dan!

De streek

De camping Auf Kengert ligt op de grens tussen Larochette en Medernach, twee kleine plaatsjes. Deze streek staat bekend als het Mullerthal en wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Dat is niet voor niks want het doet inderdaad behoorlijk Zwitsers aan. Er zijn veel zandsteenformaties, uitgestrekte bossen met beekjes en watervallen. Als je van wandelen of fietsen houdt moet je hier zeker naartoe.

Alle afstanden zijn in Luxemburg goed te doen. Zo zit je met een half uurtje in Luxemburg-Stad. Maar dat geldt ook (ongeveer) voor dorpjes als Diekirch, Echternach en Vianden bijvoorbeeld. De grensstreek Luxemburg-Duitsland is ook heel mooi en een bezoekje waard.

Camping Auf Kengert

Ik had natuurlijk gehoopt op een feest der herkenning maar daarvoor was mijn vorige bezoek toch echt te lang geleden.

De camping is niet al te groot en heel overzichtelijk. We werden zowel hartelijk als efficiënt welkom geheten door een Nederlands sprekende receptionist. We kregen een plaatsje toebedeeld aan het speelveld. Handig want zo konden wij vanaf onze plek Kiki steeds in het zicht houden. Er stonden veel gezinnen met (kleine) kinderen maar dat is in het hoogseizoen vrij logisch. Het enige wat van die plek een beetje jammer was, was dat ’s avonds als de kleuters eenmaal in bed lagen en je dacht het lekker rustig te hebben, de tieners het veld kwamen bevolken. Overigens hebben we daar alleen de eerste week last van gehad.

De camping heeft een hoofdgebouw waar de receptie, de winkel, het restaurant en een binnenspeeltuin gevestigd zijn. Lekker overzichtelijk alles bij elkaar dus. De winkel was goed gesorteerd qua basisbehoeften en hoewel wat duurder dan de plaatselijke supermarkt niet overdreven geprijsd. Je kon er ’s ochtends ook lekkere broodjes bestellen.

Ook het restaurant was prima. Je kunt er lokale specialiteiten eten maar ook kindermenu’s bestellen. Prima dus. De binnenspeeltuin is aardig maar als je 3 weken slecht weer hebt, zijn de kinderen er wel snel op uitgekeken.

Hoewel er op de website staat dat ze niet aan animatieteams doen, werd er tijdens ons verblijf toch af en toe wel wat georganiseerd.

Het zwembad is prima geschikt om even af te koelen. Vanaf het terras bij het restaurant heb je er zicht op. Er zijn niet heel veel lekkere stoelen bij het zwembad dus om er een hele dag door te brengen zou ik niet aanraden.

Verder heeft de camping naast het speelveld nog een vrij grote buitenspeeltuin en een heel leuk blotenvoetenpad waar je best wat tijd zoet kunt zijn.

Er zijn twee sanitairgebouwen op de camping. Die worden netjes een paar keer per dag gepoetst maar toch heb ik me er vaak over verbaasd hoe mede-campinggasten zelf het sanitair na gebruik achterlieten. Er zijn een paar douchecabines die extra ruim zijn en zowel een douche als een wastafel hebben. Erg fijn! En voor de kinderen zijn er aparte badkamertjes in kaboutersfeer.

Zoek je dus voor een gezinsvakantie met kleine kinderen een niet al te grote camping dan zit je hier echt perfect. Ook als doorreiscamping is het erg geschikt.

Wij vonden het vooral ideaal dat onze kleuter binnen no-time vriendinnetjes maakte waarmee ze voor de ‘deur’ van de tent op het speelveld speelde. Op zo’n moment is het cliché zeker waar: als je kind het leuk heeft, heb jij het ook. Vaak stelden wij ’s ochtends voor om een activiteit te gaan ondernemen maar dan wilde Kiki ‘liever spelen’. Aan het einde van de dag kwam ze lekker vies van het zand met een grote grijns pas weer ‘naar binnen’.

Wat is er te doen in de regio?

Ehm, wat niet zou ik bijna zeggen.

Als je van fietsen of wandelen houdt, zit je in deze streek zeker goed. Ik heb heel wat fietsers zien ploeteren om tegen de heuvels op te komen dus zorg dat je wel een geoefende fietser met een goede fiets bent.

Ik heb zelf een aantal wandelingen gemaakt. Ik ben toch bepaald geen beginner op wandelgebied maar er zaten hikes bij waarvan ik blij was dat het eindpunt in zicht was. Flinke beklimmingen dus! Maar daar staat tegenover dat de omgeving schitterend is. Prachtige bossen, mooie vergezichten, leuke dorpjes. Echt een wandelwalhalla! Echte die-hards lopen natuurlijk etappes van de bekende Mullerthal-trail.

Kinderen vinden ‘gewoon’ wandelen in de bossen misschien snel wat saai, maar wij hebben veel geocaches gedaan met Kiki. En dat vond ze wel geweldig. Er zijn sowieso heel veel geocaches te vinden in de omgeving en veel meer dan een goed paar schoenen en een mobiele telefoon of GPS-device heb je daar niet voor nodig.

Kiki trots op haar gevonden geocache

In Larochette zelf is verder een kasteelruine. Leuk om een keer naartoe te gaan.

Ook zijn wij een aantal dagjes uit geweest. Zo zijn we een paar keer naar Diekirch geweest. Toen we door de omgeving reden ontdekten we daar een leuke speeltuin en nadat Kiki een uurtje uitgeraasd was, hebben we in het stadje gezellig geluncht.

Speeltuin in Diekirch

Natuurlijk hebben we ook het kasteel in Vianden bezocht dat echt wel de moeite van een bezoek waard is. In Vianden heb je ook een leuke kabelbaan.

Verder zijn we een dag naar Luxemburg-Stad geweest. Dat is een hele mooie stad. Het groothertogelijk paleis was deze zomer open voor publiek alleen helaas net niet op een gunstig tijdstip toen wij er waren. Maar de stad is sowieso leuk om eens doorheen te dwalen.

We zijn ook een keer een dagje naar een boomkroonpad net over de grens met Duitsland geweest. Via een mooi pad kom je bij een hoge uitkijktoren waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Ook hebben wij op een dag met minder mooi weer een shopping mall net buiten Luxemburg-Stad bezocht. De moeite waard. Veel grote ketens zijn er vertegenwoordigd en er is ook een supermarkt waar ik mijn ogen heb uitgekeken. Zo groot en goed gesorteerd. Een beetje zoals de bekende Franse hypermarchés maar dan mooier.

Da’s nog eens een sjieke en ruime supermarkt

Tot slot zijn we nog een dagje naar Parc Merveilleux geweest. Dat is een combinatie van een kleine dierentuin en een pretpark. Voor kinderen tot een jaar of 10 een prima plek voor een dag vertier.

Zoals je ziet is er dus behoorlijk veel te doen in Luxemburg en dat maakt het tot een uitstekende vakantiebestemming met kleine kinderen. En dat op slechts een steenworp afstand van Nederland.

Ben jij er weleens geweest of heb jij nog aanvullende tips?

Volg mij ook op social media!

4 reacties

 1. Piet Westbroek

  Dag Kristel. Zomaar even een reactie van Piet Westbroek. Gepensioneerd automonteur uit Krimpen a/d IJssel. Las het aardige verslag van jullie gezin en ’terugkeer’ naar Auf Kengert. Gezien de ‘herkenning’ daarom de behoefte om zomaar even een reactie hierop te geven.

  Allereerst leuk omschreven. In’s en out’s worden genoemd. Puntje herkenning. In het verleden verbleven wij ook vaak in dit prachtige landje. Zo groot – of klein zo men wilt – als onze provincie Drenthe en globaal gezien ook dezelfde contouren. Steevast kozen wij toen ook voor Auf Kengert ! Ooit hier terechtgekomen; het beviel prima en dan keer-je-er-weer-terug !

  Destijds met de kinderen. Nu als gepensioneerden in 2019 opnieuw bezocht. Feest der herkenning ?? Jawel !! Vrijwel onveranderd ! Weliswaar iets uitgebreid maar de sfeer en rustieke ligging is gebleven en daar zijn wij blij om ! Een reden om ook in de toekomst weer voor deze camping te kiezen.

  Aardige en – enigszins nuchtere – mensen die deze camping bestieren !! Een speelveld ernaast, blote voetenpad, een schitterend wandelgebied achter de camping nodigt uit tot een prima verblijf.

  Zelfs in onze Kerk sprak ik eens iemand die meteen wist wat met Auf Kengert werd bedoeld.

  Prachtig landje om eens geweest te zijn ! Wel zou het aardig zijn als er iets meer vertier voor kinderen zou zijn. Een dierentuin bij Senningen, Sprookjespark Bettembourg en het Muziekpad bij Hoscheid. Dit is het wel zo’n beetje. Jammer genoeg is het Wild en Pretpark Hosingen jaren geleden voorgoed gesloten. Een park met rutschbahn, monorail, etecetera. Meen van failliet gegaan. Jaren lang hebben de verwaarloosde resten – overwoekerd door onkruid – hier nog gelegen. Ben er in geweest en foto’s geschoten van deze verwaarloosde ‘anlagen’. Nu is er een educatief scholen-complex gebouwd met zwembad en sauna ! Ook niet verkeerd maar wat mij betreft had men de rutschbahn en monorail oa in stand gehouden.

  Terug naar de Camping ‘Auf Kengert’. Aanbevelenswaardig ! Zonder enig belang overigens !! Leuk dat ook anderen – zoals jullie – hier zo over denken ! Groet, Piet

 2. Kristel

  Bedankt voor je reactie Piet. Fijn dat jullie er ook zo’n leuke ervaringen hebben. Zo zie je maar: Auf Kengert is geschikt voor jong en oud en voor een leuke vakantie hoef je niet eens zo ver weg. Groetjes, Kristel.

 3. Piet Westbroek

  Dag Kristel. Dank ! Leuk zo’n voortvarende beantwoording !!

 4. Piet Westbroek

  Was even voorbij gegaan aan de vraag naar tips. Hier komen ze. Hier en daar is het voor kinderen leuk poedelen in de kniehoogte riviertjes. Lees dan riviertjes als beekjes. Er is geen scheepvaart maar af en toe wel een visser welke al vissend het kristalheldere beekje ‘uitloopt’.

  Dit kan zijn charme hebben; zeker als je hem een forel ziet vangen !

  Voorts zijn er ook mogelijkheden om met een huur kano een stuk te peddelen. Meen ergens bij Reisdorf/Dillingen.

  Hoscheid heeft een muziekklange pad. Educatief en – bovenal – leuk voor de kids. Het complex Parc Hosingen biedt ook vakantiegangers mogelijkheden om hier oa van het binnenzwembad gebruik te maken, Dit (tevens scholen) complex ligt zo’n twee kilometer ‘onder’ Hosingen. Op deze gronden was tot 1985 het Wildpark Hosingen gesitueerd. Rij richting Wahlhauser Dickt/Wahlhausen en het is snel gevonden. Vanaf de doorgaande weg richting Diekirch is het omvangrijke educatieve complex al meteen zichtbaar.

  Meteen naast gelegen is hier ook het Vakantiepark La Sapiniere gelegen !

  De Perekopf en de Schiessentempel met watervalletje moet een ieder gezien hebben. Allemaal relatief dichtbij !

  De kinderen hebben vast hun eigen fantasie wanneer de ouders hun vertellen dat de riviertjes Our en Sure de grens vormen tussen Luxemburg en Duitsland.

  Het-zijn-de-kleine-dingen-die-het-doen-soms ! Groet, Piet

  Nog even terug naar Auf Kengert als camping. Aangrenzend aan de camping is een groot speelveld, een doolhof, het blote voetenpad een buitenspeeltuintje alsmede een binnenspeeltuin. Het zwembad maakt dit alles compleet.

  En is de conditie van allen goed dan is het een aardige wandeling naar het Stadje Larochette. Kan in meerdere vormen. Vanaf de camping (achterzijde) via het bos met haar rotsformaties. Kun je een dag mee vullen wanneer in het Stadje Larochette het Kasteel Hombourg een bezoek brengt. Aardig om te weten is dat Larochette eenvoudigweg ‘rotsje’ betekent.