Leestijd: 3 minuten

Vragen en dilemma’s uit de Kletspot #8

Van mijn zus kreeg ik eens een ‘kletspot‘. Dat is een glazen pot met allemaal leuk vormgegeven kaartjes erin met vragen erop. Op de pot staat:

Ouderwets gezellige tafelgesprekken.

Boeiende bekentenissen, verhalen van vroeger en hilariteit.

Het is dus bedoeld als leuk gezelschapsspel maar ik haal er ook bloginspiratie uit. Zoveel zelfs dat ik er wel een serie aan kan wijden: Uit de Kletspot. Vandaag beantwoord ik een van de vele leuke vragen:

Je mag een week lang je droombaan uitoefenen. Welke baan gaat dat zijn?

Nou dat is niet zo moeilijk: dan verkeer ik een week lang in hogere sferen want dan zou ik een week piloot zijn.

Waarom piloot?

Het mooie van dromen is dat het natuurlijk niet heel erg realistisch hoeft te zijn. En dat je het ook best een beetje mag romantiseren.

Vroeger op het VWO heb ik er even over gedacht om piloot te worden. Maar ik had indertijd al niet zo’n goede ogen en ik was ook behoorlijk slecht in exacte vakken dus dat bleek al snel geen haalbare kaart.

Maar iedere keer als ik zelf in het vliegtuig stap en de strepen op het uniform van de piloot zie, denk ik wel stiekem ‘wow, dat zou ik ook weleens willen.’

Maar natuurlijk romantiseer ik dat beroep vast. Uiteindelijk breng je gewoon mensen van A naar B maar de sfeer eromheen lijkt me wel mooi.

Om te beginnen kom je nog eens ergens. En ja, dat is gewoon werk maar je pikt ook af en toe wel wat mee van de bestemmingen waar je heen gaat. Zeker als je daar een paar dagen blijft.

Verder lijkt het me waanzinnig om in een cockpit te zitten. Al die knopjes en bedieningspanelen om je heen! In real life word ik al nerveus als er te veel knopjes op het dashboard van een auto zitten maar hé, ik mocht dromen toch?

En dan het uitzicht! Je waant je toch on top of the world als je door het wolkendek breekt en er niks om je heen is.

Tot slot lijkt de sfeer binnen zo’n crew me ook wel leuk. Al hoor je daar wel gemengde verhalen over. Maar als je een leuke crew hebt, is een paar dagen op de plaats van bestemming blijven ook geen ramp lijkt me.

Op YouTube kijk ik weleens filmpjes waarin piloten van alles over hun werk uitleggen. Reuze interessant. Ik ben eens als passagier geland op Malé International Airport op de Malediven. Die landingsbaan ligt in zee. Als passagier zie je vanuit je raampje alleen water maar als je het filmpje vanuit het gezichtspunt van de piloot ziet is dat wel heel gaaf.

Wist je trouwens dat ik voor mijn verjaardag van JW eens een vlucht in een Cessna’tje cadeau heb gekregen? Ik kreeg eerst een instructie en mocht na het opstijgen zelf een stukje de stuurknuppel bedienen. En hele bijzondere ervaring om te merken hoe snel zo’n stuurknuppel reageert.

Verder heb ik ook al eens in een zweefvliegtuig, een helikopter en een luchtballon gezeten. En vaak in passagiersvliegtuigen uiteraard. Ik weet niet precies wat het is maar vliegen trekt me nu eenmaal.

Ik hoop alleen nooit dat passagiers gaan klappen na de landing. Ik doe toch gewoon mijn werk 😉

Welke baan zou jij wel een week uit willen oefenen?

O ja, op een goede tweede plaats komt bij mij het presidentschap van de VS. Gewoon om de gekte om het ambt heen te ervaren.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.