Leestijd: 3 minuten

Vragen en dilemma’s uit de Kletspot #10

Van mijn zus kreeg ik eens een ‘kletspot‘. Dat is een glazen pot met allemaal leuk vormgegeven kaartjes erin met vragen erop. Op de pot staat:

Ouderwets gezellige tafelgesprekken.

Boeiende bekentenissen, verhalen van vroeger en hilariteit.

Het is dus bedoeld als leuk gezelschapsspel maar ik haal er ook bloginspiratie uit. Zoveel zelfs dat ik er wel een serie aan kan wijden: Uit de Kletspot. Vandaag beantwoord ik een van de vele leuke vragen:

Wanneer heb jij echt geluk gehad?

Tja, wat is geluk hebben? Puur letterlijk gezien heb ik meestal geluk. Maar dat is niet de strekking van de vraag denk ik.

Er poppen twee gebeurtenissen bij me op waarvan ik denk: ‘Ja, toen heb ik echt geluk gehad. Dat had zomaar heel anders af kunnen lopen.’

Blikseminslag

Toen ik in Amsterdam studeerde, woonde ik samen met een ander meisje in een huisje op Marken. Iedere dag ging ik na mijn colleges met de bus weer terug naar Marken en tot mijn verrassing stond op een mooie zonnige dag mijn vader mij bij de bushalte op te wachten. Hij was indertijd vertegenwoordiger in Noord-Holland en omdat hij die dag in de buurt was, besloot hij bij mij langs te gaan. Dat gebeurde eigenlijk nooit.

Dat bleek een geluk bij een ongeluk want juist die dag (toeval bestaat niet) was in ons huisje de bliksem ingeslagen. Op een klaarlichte, zonovergoten dag. Mijn vader was al bij mijn huisje geweest en had de ravage al gezien.

Toen ik dus uit de bus stapte was ik eerst blij verrast mijn vader te zien. Tot het moment dat hij vertelde dat bij ons de bliksem was ingeslagen. Mijn eerste reactie was nog heel naïef: ‘He, dan doet de radio het zeker niet meer?’ Maar er was wel wat meer schade dan dat. Toen ik thuiskwam waren er al mensen van zo’n salvagedienst om de schade op te nemen. Wat een bende!

Van mijn huisgenote – die thuis was toen het gebeurde – begreep ik later dat ze een gigantische klap had gehoord en een vuurbal voor haar door de kamer had zien gaan. Er was nauwelijks brand geweest maar echt alles zat onder het roet.

En zo moest dus onze complete inventaris van ons ondergoed tot aan onze studieboeken naar een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. Nog weken lang hebben wij tijdelijk bij onze huisbaas gelogeerd (zo gaat dat op Marken) terwijl het huis opnieuw behangen en gestoffeerd werd.

Die bewuste avond na de blikseminslag ben ik met mijn vader mee naar huis gereden. Helemaal murw om al mijn mooie spulletjes en de schade aan mijn huisje.

Later hebben we er nog vaak grapjes over gemaakt. Was het toch letterlijk een bliksembezoek dat mijn vader mij gebracht had. En ja, het had heel anders af kunnen lopen dus ik heb echt wel geluk gehad toen.

Aanrijding op vakantie

De tweede keer was recenter en de mensen die mij al een tijdje volgen weten dan vast meteen waar ik het over heb: de aanrijding in de file vorig jaar op vakantie. Voor wie het niet weet en geen zin heeft om het hele artikel te lezen: wij sloten op weg naar onze vakantiebestemming net aan in de file toen we werden aangereden door een achteropkomende bestelbus die niet gezien had dat er een file stond en dus met 100 km/uur bij ons binnen reed. Weg vakantie, weg splinternieuwe vouwwagen en bijbehorende spullen. En weg – voor een hele lange tijd – het vertrouwen in mede-weggebruikers.

Ook toen hebben we echt geluk gehad. Wat als JW het niet had zien aankomen in de binnenspiegel? Dan had hij niet alvast in de richting van de vluchtstrook gestuurd en waren we waarschijnlijk onder de vrachtwagen voor ons geduwd. Maar de gedachte die me nog wekelijks bekruipt overheerst toch: wat als we de vouwwagen niet achter de auto hadden gehad om de klap op te vangen? Dan had die bestelbus de auto dus precies geraakt op de plek waar Kiki in de auto zat … Dat beeld krijg ik nog altijd maar moeilijk uit mijn hoofd.

Dus ja, ook hier kan ik met recht zeggen dat we toen echt geluk gehad hebben.

En jij? Wanneer heb jij echt geluk gehad?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.