Leestijd: 2 minuten

Laatst stuitte ik op deze stelling van het weekblad Flair. Dat deed me denken aan een gesprek dat ik eens met iemand had die haar kind een dag voor de vakantie ziek meldde op school omdat de vliegticktets die dag veel goedkoper waren dan een dag later.

Hou jij een leerplichtig kind weleens thuis van school?

Ik heb dat dus nog nooit gedaan en zal het ook niet snel zelf doen denk ik. Maar soms denk ik wel dat ik in dat geval roomser ben dan de Paus. Want volgens mij gebeurt het toch best regelmatig.

De stelling van Flair luidde:

Ik hou mijn kind weleens stiekem een dagje thuis van school om samen iets leuks te doen.

De reacties op die stelling waren wisselend. Er waren ouders die dat toch regelmatig deden en het ook vrij normaal leken te vinden. Een ouder vond dat dat zelfs preventief zou kunnen werken zodat de kinderen dan niet zo snel ziek worden. Maar er waren ook ouders die zich hardop afvroegen waar de leerplicht dan voor diende als je die zo aan je laars kon lappen.

Luxeverzuim

Zo kende ik eens iemand die haar zoon dus daags voor een schoolvakantie ziek meldde op school. Zij wilde op vakantie naar een verre bestemming en de vliegtickets bleken daags voor de schoolvakantie EUR 800 goedkoper te zijn voor het hele gezin dan een dag later. Deze moeder maakte er een simpele berekening van: zo lang een eventuele boete op leerplichtverzuim lager is dan de extra kosten van de vliegtickets ‘zit ik goed’. Waar de beste dame alleen niet op gerekend had, was dat er als extra straf ook een bezoek aan Bureau Halt opgelegd werd.

Ziek, spijbelen, luxeverzuim

Het voorbeeld hierboven blijkt luxeverzuim te heten, leer ik nu ik me er eens in verdiep. In spijbelen heb ik me nog niet echt verdiept simpelweg omdat mijn kind dat praktisch de komende jaren niet eens zou kunnen uitvoeren.

Maar wanneer is je kind ziek? Ik weet nog van vroeger dat de regel eigenlijk was, dat onze moeder ons pas ziekmeldde op school als we letterlijk te beroerd waren om uit bed te komen. Zolang we in staat waren om gewoon te spelen, konden we ook wel naar school was de stelling. Maar in mijn herinnering was er ieder jaar wel een keer een dag dat je net niet echt ziek was maar wel flink lamlendig en toch thuis mocht blijven. Schoolziek noemde mijn moeder dat. Dan mochten we onder een dekentje op de bank liggen en werden we wat vertroeteld. Zoiets duurde ook maar een dag want je werd vervolgens of echt ziek of je kon de volgende dag gewoon weer naar school.

In de anderhalf jaar dat Kiki nu op school zit, heeft ze 1 dag verzuimd door ziekte. En is het dus nog nooit bij mij opgekomen om haar om een andere reden thuis te houden. Ja, natuurlijk zou ik best eens met haar naar een pretpark willen buiten een weekend of vakantieperiode maar daar zou ik haar niet voor ziekmelden. Eigenlijk vind ik dat schoolgaande kinderen ook best genoeg vakanties en studiedagen en zo al hebben.

Hoe denk jij erover? Hou jij je kind weleens thuis van school?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.