Leestijd: 4 minuten

Afgelopen herfstvakantie verbleven wij een midweek in een huisje van Les Cabanes de Rensiwez in de Belgische Ardennen. In dit artikel lees je of dat de moeite waard is.

Cabanes de wat?

Toen ik aan het einde van de zomer in een vtwonen zat te bladeren, kwam ik een reportage tegen over het fenomeen ’tiny houses’. Het ging grotendeels over mensen die permanent in zo’n tiny house wonen maar ook over kleine huisjes die je kunt huren voor een vakantie. In dat artikel werd Les Cabanes de Rensiwez genoemd. Ik bekeek de website en was al snel verkocht. Dat zag er knus uit! En zo besloten wij in de herfstvakantie zelf een paar dagen in zo’n huisje te gaan ‘wonen’.

Les Cabanes de Rensiwez: domein aan de Ourthe

Het domein van de Moulin de Rensiwez (de molen vormt het uitgangspunt van het park) ligt verscholen in de bossen in het dal van de Ourthe. Het ligt vlakbij Houffalize en op een paar minuutjes rijden van het stuwmeer van Nisramont. De omgeving is er werkelijk prachtig. Bossen, de rivier, leuke dorpjes: in de Ardennen is het gewoon altijd mooi. ’s Zomers is het er leuk watersporten en nu in de herfst waren alle kleuren zo mooi en is het weer heel geschikt om te wandelen.

Verschillende verblijfstypen

Je kunt bij Les Cabanes de Rensiwez kiezen uit verschillende accommodaties. Zo zijn er suites te huur in de molen zelf. Maar je kunt ook kiezen voor hutten op de heuvel of pal aan de rivier. Er zijn accommodaties voor 2 of 4 personen maar ook voor grotere groepen. En bij hutten moet je echt niet denken aan een armetierig blokhutje.

‘Onze’ hut

Wij verbleven in een hut op de heuvel, verscholen in het bos. Voordeel daarvan was onder andere dat je veel privacy hebt. Je ziet je naaste buren niet eens. In de verte hoor je vanaf je veranda het ruisen van de rivier. Perfecte rust dus. Onze hut was 32m groot maar had toch ruim voldoende slaapplaatsen. Er was 1 tweepersoonsbed dat wel wat van een bedstee weg had en een kleine slaapzolder. Alle bedden waren comfortabel en keurig opgemaakt bij aankomst. Het interieur van de hut is volledig van hout tot aan de badkuip en het keukenblok toe. Heel authentiek dus.

En is zo’n tiny house een beetje comfortabel?

Ja en nee. Laat me dat uitleggen. Meestal heb je bij een blokhut een beetje een primitief idee. Een plank waar je op moet slapen in je eigen slaapzak en 1 gaspitje om op te koken. Dat was hier absoluut niet zo. De hut was goed ingericht met een fatsoenlijke badkamer en goed uitgeruste keuken. Alles wat je voor een paar dagen nodig kunt hebben, was er dus. Maar het ‘authentieke’ zit ‘m ook in het feit dat de krukjes aan de eettafel houtblokken zijn. En de bank in de woonkamer een getimmerde lattenbodem is met een matraskussen en een stapel losse kussens. Leuk, maar mijn rug was er iets minder gelukkig mee.

De grootste pluspunten van de Cabanes zijn de authenticiteit, de knusheid, de sfeer, rust en privacy. Als wij de hond (ja die mag ook mee) en Kiki niet bij ons hadden gehad had ik het zelfs heel romantisch gevonden.

In de omgeving van Les Cabanes de Rensiwez

In de Ardennen is in ieder seizoen voldoende te doen. Wij waren er nu maar een paar dagen maar hebben ons toch prima vermaakt. Zo zijn we een dagje naar Durbuy en een dagje naar Bastogne geweest. Ik heb gewandeld, JW heeft gevist in het stuwmeer en JW en Kiki zijn samen wezen zwemmen.

Voor kinderen zijn de parken Houtopia en Chlorophylle bijvoorbeeld ook heel leuk maar daar konden we met de hond niet heen.

Overigens kun je in de regio ook prima uit eten. Wij streken eens neer bij Le Rallye in Houffalize dat niet alleen vanwege de Nederlandse eigenaars een pré is maar ook omdat ze gewoon een goede kaart hebben. En in plaatsjes als Durbuy en Bastogne kun je ook op veel plaatsen lekker eten.

Kortom: de Ardennen zijn altijd een leuke vakantiebestemming. Je bent er zo en er is zo veel te doen dat je er wel weken kunt blijven. Het is bijna zonde om deze tip van Les Cabanes de Rensiwez met jullie te delen want ze hebben niet veel huisjes, ze zitten snel vol én we willen er zeker – in de zomer – nog eens naar terug.

Volg mij ook op social media!

1 reactie

 1. Piet Westbroek

  Dag Kristel. Ook de Belgische Ardennen is een fantastisch reisdoel. Zo dezen wij in de jaren zestig jarenlang aan fietsvakantie’s. Vanuit woonplaats Krimpen a/d IJssel rondje IJsselmeer en later de ‘grenzen over’.

  Lees ik de Ourthe dan zie ik dat prachtige beekje meteen weer voor mij. Houffalize ? Natuurlijk ook geweest evenals Durbuy. Kleinste stadje van onze Zuiderburen toch ?

  Natuur is ook prachtig hier. Misschien wat sombere huizenbouw (beetje grauw). Iets wat in het Groothertogdom in mijn optiek iets frisser is. Hier durft men de huizen vaker een – beperkt? – kleurtje te geven.

  Tiny huisjes. Zo te zien zijn deze blokhutachtige woninkjes volledig van hout. Hout geeft gevoelswarmte zeg ik altijd maar. Op een of andere manier voel ik hierbinnen mij altijd thuis. Een beperkte ruimte kan de knusheid ten goede komen. Zo´n onderkomen heeft veelal iets nostalgisch. Beetje vroeger ! Een beetje ´Staatsbosbeheer´ gevoel ! Dit ervaar ik ook altijd in zo´n vuurhut op de campings van SBB ! …. Hang naar nostalgie… …Waarom-nie…

  Ardennen. Net als het Groothertogdom ´om-de-hoek´. De Benelux binnen handbereik ! Wat zijn we bevoorrecht dit te kunnen en mogen bezoeken. Groet, Piet