Leestijd: 2 minuten

Wij versturen al een aantal jaren geen kerstkaarten meer. Niet dat we mensen geen fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar toewensen maar we vinden het zo’n circus. Vandaag leg ik je uit wat onze beweegredenen zijn om geen kerstkaarten te sturen.

Hoe goed is ons contact?

Mensen die heel dicht bij me staan (naaste familie en vrienden), hoef ik geen kerstkaart te sturen. Die zie of spreek ik regelmatig en die breng ik mijn wensen liever persoonlijk over.

Dan is er de categorie ‘overige familie en kennissen’. Laten we ze zo maar even samenvatten. Ik heb het dan over mensen die je hooguit een keer per jaar op een familiedag of andere sociale gelegenheid ziet. Persoonlijk vind ik het dan ook niet zo nodig om – enkel omdat het kerstmis is, – een kaart te sturen.

Natuurlijk heb je ook nog een ‘restcategorie’. Mensen die om wat voor reden dan ook een lastig jaar gehad hebben of jarig zijn in de feestperiode, die krijgen van mij vaak wel een kaartje.

Ik heb dus ook niks tegen kaarten sturen in het algemeen

Als familieleden of vrienden bijvoorbeeld jarig zijn en ik ben niet op de verjaardag, dan stuur ik meestal wel een kaartje. Of als ik weet dat iemand wel even een opkikker kan gebruiken.

Daar zit hem voor mij dus ook de crux: ik stuur liever bewust kaarten dan ‘omdat iedereen dat nu eenmaal doet in december.’

Maar ook dat bewust sturen wordt wel minder

Zo stuurde ik voorheen sommige mensen bijvoorbeeld een gelukswens op hun trouwdag. Maar als ze vervolgens zelf een paar keer jouw trouwdag vergeten, dan ga je natuurlijk ook een keer denken ‘Joe, laat maar.’

En ja, zeker sinds social media is het natuurlijk ook veel makkelijker geworden om iemand een mooie wens te sturen. En ook het argument dat het leuker is als iemand moeite voor je doet klopt natuurlijk.

Zo hebben wij de laatste tijd niet zo’n hele fijne periode gehad. Op die momenten zou ik liever een keer een welgemeend kaartje ontvangen hebben, dan het obligate kerstkaartje omdat ‘dat nu eenmaal een gewoonte is.’

Zonde van het papier

En ik vind het dus ook zonde van al het papier dat over en weer gestuurd wordt. Bij mij staan de kaarten die we krijgen een paar dagen te staan en dan verdwijnen ze op een stapel en na een paar weken in de papiercontainer. Ik ben zeker niet iemand die zo’n mooie slinger van kerstkaarten gaat maken of zo.

Blijkbaar ben ik niet de enige

Als je googelt op ‘kerstkaarten versturen’ zie je toch meer mensen worstelen met het kerstkaartendilemma. Zelfs etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema buigt zich erover.

Geld aan een goed doel geven

Al een aantal jaren sturen wij geen kerstkaarten, maar geven we in de feestmaand geld aan een goed doel. Wij doen dat meestal aan de LINDA.foundation. Dan komt het in ieder geval terecht bij mensen die het heel goed kunnen gebruiken.

Stuur jij nog kerstkaarten? Waarom wel of niet?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.