Leestijd: 2 minuten

Zit jij net als de meeste mensen altijd te krap in je vakantiedagen maar wil je wel veel vrij zijn? Lees dan eens mee met mijn berekening over hoe je met zo min mogelijk vakantiedagen in 2020 zo veel mogelijk vrij kunt zijn.

zo min mogelijk vakantiedagen

De eerste (beperkte) winst: nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag valt in 2020 op een woensdag. Als je de donderdag en vrijdag vrij neemt, lever je dus 2 snipperdagen in om in totaal 5 dagen vrij te zijn. Heeft jouw werkgever de zaak dicht op Oudjaarsdag én heb je nog dagen van 2019 over? Dan neem je ook 30 december zelf nog een snipperdag en heb je zelfs 9 aaneengesloten dagen vrij.

Dat trucje doen we nog eens met Pasen

Is jouw werkgever op Goede Vrijdag gesloten en heb je dus al een verplichte vrije dag? Dan kun je door de 4 dagen na Tweede Paasdag vrij te nemen 10 aaneengesloten vakantiedagen hebben. Neem je de 4 dagen voor Goede Vrijdag ook al vrij dan leveren 8 vakantiedagen in totaal zelfs 16 dagen vakantie op.

Koningsdag

Koningsdag valt dit jaar op een maandag. Als je de 4 dagen erna opneemt, ben je dus in totaal met de aansluitende weekenden meegerekend, 9 dagen vrij.

Hemelvaart en Pinksteren

Dit is al vaak de periode waarin mensen met minimale vakantiedagen zo veel mogelijk vrij proberen te zijn. Ga maar na: als je de vrijdag na Hemelvaart snippert en de week tussen Hemelvaart en Pinksteren ook kost je dat dus 9 dagen terwijl je wel 17 dagen vrij kunt zijn.

Kerst ‘valt ongelukkig’

Ai, da’s ff een domper. Kerst valt in 2020 namelijk op een vrijdag en zaterdag. Bijna de slechtst mogelijke uitkomst. En dus is hier niet veel winst te behalen.

Tuurlijk: een disclaimer!

Nou ga ik er voor het gemak even vanuit dat de gemiddelde werknemer 25 vakantiedagen heeft en van maandag tot en met vrijdag werkt. En ja, ik weet dat dat in deze tijd lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. En ja, als je al je vakantiedagen inzet zoals ik hierboven schrijf dan hou je dus niks over voor de zomervakantie. Waarschijnlijk pakt jouw persoonlijke sommetje dus toch heel anders uit. Het gaat er mij maar om dat je met een beetje creatief vrij plannen, met minimale vakantiedagen toch soms maximaal vrij kunt zijn.

Maak jij deze rekensom ook weleens voor jezelf?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.