Leestijd: 5 minuten

Sinds een paar maanden hebben wij een Museumkaart. Dat stond al wel langer op ons lijstje maar het kwam er steeds niet van om er een aan te schaffen.

Sindsdien zijn we al een paar keer naar een museum geweest. De kunst is natuurlijk om een museum uit te zoeken dat zowel wij als de kleine aap ook leuk vinden. Gelukkig helpt de site van Museumkaart ons bij het vinden van leuke musea voor kleuters. Ik deel er vandaag een aantal met je.

Foto Scott Webb via Pexels

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Op de site van Museumkaart kunnen kinderen een museum beoordelen. Die kinderen noemen ze heel leuk inspecteurs. Volgens deze inspecteurs is het Zuiderzeemuseum zeer kidsproof. Zelf zijn wij er nog niet geweest maar het staat wel hoog op ons lijstje must-visits.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en leerzame familietentoonstellingen bieden het binnen- en buiten museum voor ieder wat wils.

Philips Museum – Eindhoven

Als geboren en getogen Eindhovense moet ik hier natuurlijk zeker eens heen met mijn kind. Dat vinden ook de inspecteurs want die geven het museum een 8,9. Zeer kidsproof dus ook.

In het fabriekje waar Gerard Philips zijn eerste gloeilampen maakte, is nu het Philips Museum gevestigd. Het museum geeft een fascinerend beeld van hoe een kleine lampenfabrikant zich tot een wereldconcern heeft ontwikkeld. Aan de hand van bijzondere verhalen en objecten maakt de expositie voelbaar wat de impact van Philips op het leven van mensen is. Vanaf de start in 1891 tot en met de innovaties van morgen. De ‘Innovation and you’ Experience biedt een spectaculaire blik in de toekomst en de rol die nieuwe technologie daarin speelt.

Hunebedcentrum – Borger

Een hoop op elkaar gestapelde stenen saai? Zeker niet volgens de inspecteurs. En ook Kiki vond het er toen wij er 2 jaar geleden waren reuze interessant. Ze was er toen eigenlijk nog wat te klein voor maar vanaf een jaar of 5 zou ik het zeker aanraden om er met je kind heen te gaan.

Het Hunebedcentrum op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54, het grootste staat pal naast het centrum. In het museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Naast het museum is het Oertijdpark waar u een wandeling kunt maken door 150.000 jaar Drentse geschiedenis. Kinderen kunnen over het blotevoetenpad wandelen.

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

In het Openluchtmuseum zijn wij met Kiki al eens hartje zomer én midden in de winter geweest. En beide keren vond ze het geweldig. Wanneer je er ook bent, ze weten altijd wel in te spelen op het seizoen en met de wisselende thema’s raak je er nooit uitgekeken.

In het Nederlands Openluchtmuseum komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven. Jong en oud beleven een onvergetelijke dag in het uitgestrekte museumpark. Proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. Ruik het teren op de scheepswerf of de geur van gist in de bierbrouwerij. De collectie van het museum is een uniek stukje Nederlandse geschiedenis. De molens, huizen, boerderijen en zelfs de zuivelfabriek zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Loop door het groene park van maar liefst 44 hectare of stap in de historische trams en ga op ontdekking. Beklim de krakende treden van de molen of voel de zinderende hitte van het smidsvuur.

Nederlands Bakkerijmuseum – Hattem

Hoewel het niet echt om de hoek ligt, wil ik hier zeker nog eens heen met mijn kleuter. Zeker sinds wij ons eigen brood bakken, merk ik de interesse bij Kiki toenemen. Sowieso denk ik dat het goed is dat kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe het (door de jaren heen) bereid wordt of werd.

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel in het pittoreske stadje Hattem staat het leukste bakkerijmuseum van Nederland. Een museum dat bol staat van de lekkernijen en activiteiten voor jong en oud. Tijdens de schoolvakanties is het museum extra aantrekkelijk voor kinderen. Zij kunnen samen met ervaren bakkers zelf koeken bakken en het museum ontdekken met een spannende speurtocht. En de familievoorstellingen van Bakker Fred staan garant voor een onvergetelijke dag. Ook de inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten. Neem plaats in het sfeervolle Opoes Gelag voor een vers kopje koffie of thee met iets lekkers uit eigen bakkerij.

Beeld en Geluid – Hilversum

Toen ik een aantal jaren geleden zelf nog eens bij Beeld en Geluid was vond ik het vooral leuk om te zien hoe media zich ontwikkeld hebben in de loop der jaren. Ik stam natuurlijk nog uit de tijd dat we maar 3 netten hadden op tv en dat het al revolutionair was dat er een zender vanuit Luxemburg commercieel ging uitzenden.

Hoe anders is dat voor de huidige generatie kleuters. Kiki kijkt nog maar nauwelijks ‘gewoon’ tv maar veel ‘on demand’. Voor haar generatie is het natuurlijk al bijna ondenkbaar dat je moet wachten tot een bepaald tijdstip om je favoriete programma te zien.

Wij zijn Beeld en Geluid, de plek waar de Nederlandse media centraal staan; van de eerste en meest recente radio- en televisie-uitzendingen tot videogames, van YouTube-filmpjes tot gifjes. We gebruiken onze grote collectie om verhalen te vertellen en doen dat online, in het museum, tijdens presentaties, bij events en voor het onderwijs. Zo blijft de collectie voor iedereen beschikbaar, laten we zien hoe media werken en welke impact ze hebben op ons leven.

Slot Loevestein – Poederoijen

Hugo de Groot en de ontsnapping in een boekenkist. Wie kent het verhaal niet. Kastelen hebben sowieso een magische aantrekkingskracht op kleuters. Op de onze in elk geval wel. Vaak bezoeken wij op vakanties ook kastelen met mooie verhalen. Bij Slot Loevestein – dat nota bene betrekkelijk in de buurt is voor ons – zijn we nog niet geweest, maar dat gaat binnenkort zeker veranderen.

Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist uit Kasteel Loevestein, maar tegenwoordig vinden veel mensen een verblijf daar juist heel prettig. Sommigen overnachten er zelfs. De geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar. De meest markante periode is ongetwijfeld de tijd waarin het staatsgevangenis was. De bekendste gevangene was rechtsgeleerde Hugo de Groot.

Heb jij nog een leuke tip voor een museum? Deel het gerust in de reacties.

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Kristel

    O ja, over het Textielmuseum hoor ik ook leuke verhalen. Daar wil ik ook weleens heen. Bedankt voor de toevoeging!

    En die leestijd komt inderdaad uit de plugin ‘Reading Time WP’. Heel simpel.