Leestijd: 4 minuten

Afgelopen weekend hebben we weer onze vakantieplannen veranderd. Ik zeg weer omdat dat al de vierde keer is sinds het begin van de Coronacrisis.

Laat ik vooropstellen dat dat natuurlijk een luxeprobleem is. We zijn gezond en een vakantie moeten annuleren valt natuurlijk in het niet bij de ellende die veel andere mensen mee moeten maken. Maar goed, als iemand anders een hersentumor heeft betekent dat nog niet dat jij het niet vervelend mag vinden als je een keer zware hoofdpijn hebt toch?

Wat me de afgelopen weken wel is opgevallen, is hoe verschillend de verschillende organisaties omgaan met annuleringen.

Trip 1 die niet doorging

De eerste trip die ik moest cancellen was een lang weekend Keulen waar ik in mijn eentje met de trein naartoe zou gaan. Natuurlijk had ik me er erg op verheugd maar dit was aan het begin van de crisis. Er was zoveel onzekerheid en ook Keulen zat ‘op slot’ dus wat zou ik daar nu helemaal gedaan kunnen hebben. Annuleren bij AirBnb ging supermakkelijk. Binnen 2 dagen had ik de volledige reissom terug.

Trip 2 dan? Nope!

Vervolgens had ik mijn zinnen gezet op een weekje kamperen in de meivakantie met ons drietjes (ehm, viertjes inclusief de hond). Dat hadden we al een hele tijd geleden geboekt. Nog voordat we – vlak voor het uitbreken van de coronacrisis – een caravan kochten zelfs.

Het was in die tijd dat er veel onzekerheid was of je wel of niet naar een camping toe kon gaan. We hadden al wel aanbetaald maar een paar weken voor de geplande vertrekdatum kwam er een betalingsherinnering binnen voor het restant. Maar ja, zouden we wel kunnen gaan? Inmiddels was ook op alle campings het sanitair gesloten. Dan wordt kamperen met een kleuter en een hond toch praktisch onmogelijk bijna.

Toen JW ging bellen met de camping kwam hij van een koude kermis thuis. Tja, wij hadden nu eenmaal een overeenkomst gesloten en zij wilden zich daaraan houden maar dan moesten wij dat ook doen. Ja, was ons verweer, maar het is nu nog niet eens zeker of we op de geplande aankomstdatum wel mogen komen. Wat nu als ik nog even wacht met betalen? Nou, in dat geval zou er een deurwaarder ingeschakeld worden. Dan ben je dus werkzaam in de gastvrijheidsbranche ….. Puur juridisch gezien had die persoon natuurlijk wel gelijk maar had dat nu niet wat anders gebracht kunnen worden? Het einde van het liedje was dat we uiteindelijk toch alles betaald hebben en de vakantie hebben verschoven naar de meivakantie van volgend jaar. Hopelijk is mijn frustratie over deze manier van doen dan inmiddels wel gezakt.

Dan zal Spanje toch zeker wel doorgaan?

Begin juni zou ik met een vriendin een lang weekend naar Valencia gaan. Ieder jaar gaan wij rond Pinksteren een paar dagen samen ergens heen en die traditie wilden we graag voortzetten. Maar ja, het is wel het zwaar getroffen Spanje. Bij deze trip hebben we niet eens afgewacht of het misschien toch …. Het appartement dat we geboekt hebben (opnieuw via AirBnb) konden we weer makkelijk annuleren maar de vliegtickets annuleren zal vast nog wel een tijdje duren vrees ik. Jammer maar helaas. En nog altijd: er zijn ergere dingen, we zijn gezond etc. etc.

De zomervakantie dan?

Wat de zomervakantie betreft kom je natuurlijk al snel in een lastig dilemma. Wij hadden een geweldige camping op een chateau in Frankrijk geboekt voor eind juli. En eind juli is natuurlijk nog best ver weg. Op zich zou je de ontwikkeling nog even aan kunnen kijken. Maar wat dan? Als je twee weken van tevoren alsnog niet blijkt te kunnen gaan, kun je dan in eigen land nog ergens terecht als iedereen in hetzelfde schuitje zit? En bovendien: wil je een in ‘vreemd’ land zijn in een situatie die zo onzeker is als we waar nu met de hele wereld in zitten? We hebben 2 jaar terug al eens in de penarie gezeten in Frankrijk, dat hoop ik niet nog eens mee te maken.

Na lang wikken en wegen hebben we besloten ook deze vakantie naar volgend jaar op te schuiven. Gelukkig was dat voor de campingeigenaar geen enkel probleem. Die was heel vriendelijk en meedenkend.

We vonden wel een leuk alternatief

Het grappige is dat we juist dit weekend besloten hebben om een seizoenplaats te nemen op een camping die slechts op 10 minuten van ons huis ligt. Nou ja, vooruit 12 minuten eigenlijk. We hadden daar geïnformeerd naar een week of 3 a 4 in de zomer maar dat was bijna net zo duur als een heel seizoen. Dus toen was de keuze snel gemaakt. Nog geen week geleden hadden we nog geen idee en nu gaan we aankomend weekend de caravan er al heen brengen.

We zien er wel wat voordelen in. Zo is het een echte kindercamping. Denk aan een zwembad, speeltuinen, skelterbaan, ponyrijden, animatie, midgetgolf etc. Genoeg te doen dus voor Kiki. En je kent misschien het cliché: als het kind plezier heeft op de camping ….

Verder missen wij natuurlijk een tuin. Daar schreef ik vorige week in mijn ‘verhuisartikel’ ook al over. Nu hebben we een half jaar lang een soort van tuin waar we heen kunnen wanneer we willen. Heeft Kiki in juni nog steeds maar 2 dagen school in de week en is het lekker weer? Prima, gaan we toch fijn naar de camping. Of JW nu vanuit ons huis naar zijn kantoor rijdt of vanaf de camping maakt nauwelijks iets uit.

De afgelopen jaren vond ik de zomermaanden thuis niet zo ideaal. Zonder tuin heb je het met 35 graden best lastig en de hele dag binnen zitten wil je immers ook niet.

En stel dat de Coronamaatregelen toch niet versoepeld kunnen worden dan zouden we zelfs af en toe thuis kunnen douchen haha. Zo zie je maar dat je overal weer voordelen in kunt ontdekken. En of we nu thuis op anderhalve meter afstand van mensen moeten blijven of op de camping maakt ook niet zo veel uit.

Het nadeel is natuurlijk wel dat er in de omgeving niet zo veel te ontdekken valt als bijvoorbeeld in een onbekende streek in Frankrijk. Toch ontdek ik sinds ik regelmatig door de Betuwe fiets nog vaak plekjes waar ik zelfs na 15 jaar hier wonen nog nooit geweest ben.

En ja, het weer kan het natuurlijk maken of breken. Nou zijn wij ook wel gewend om bij slechter weer te kamperen maar dat is en blijft natuurlijk een onzekere factor. Zul je net zien dat we na een paar bloedhete zomers nu een flutzomer krijgen haha.

Heb jij jouw vakantieplannen al veranderd? En zo ja, hoe heb je het opgelost? Laat het gerust weten in de reacties of op social media.

Volg mij ook op social media!

3 reacties

  1. Kristel

    Dat is inderdaad lastig. Ik ben alleen bang dat die duidelijk er niet snel zal zijn. Iedereen durft immers niet verder dan een paar weken vooruit te kijken. En ook op vakantie kun je je natuurlijk wel aanpassen maar je moet er inderdaad wel eerst kunnen komen. In een vol vliegtuig \O/ Ik hoop voor jullie dat je toch lekker kunt gaan tegen die tijd!