Leestijd: 5 minuten

In een ver verleden spaarde ik Wedgwood. Het klassieke Edme om precies te zijn. Toen kwam ik in een fase waarin servies me niet echt interesseerde. Uit een glas van Duralex kon je immers prima zowel koffie als fris of wijn drinken. Inmiddels ben ik weer ‘head over heels’ op een ander servies en begint mijn verzameling aardig uit te breiden. Vandaag vertel ik je over mijn liefde voor Bunzlau Castle.

Bunzlau Castle

Eerste kennismaking

Van sommige liefdes weet je nog precies wanneer de eerste vonk oversloeg. Bij Bunzlau Castle is er niet echt een vonk geweest maar is het meer gegroeid. Een vriendin van me had er een paar items van. En als ik het bij haar zag vond ik het wel mooi maar wel alleen bij haar. Zij heeft een landelijk, klassieker interieur en daar vond ik het prima bij passen. Ik dacht er geen moment aan dat het in mijn moderne, wat strakkere interieur ook mooi zou zijn.

Toen ging mijn zus werken in een winkel waar ze (ook) Bunzlau Castle verkopen. Zij stuurde mij af en toe wat foto’s en oei, daar zaten toch wel wat mooie dingen bij. Tijd om me er eens wat meer in te verdiepen. Ik weet nog precies wat mijn eerste aankoop was: een farmer mug (bolle mok, daar beginnen overigens heel veel mensen mee begreep ik) in het decor Pearls.

We zijn inmiddels een half jaar verder

En er gaat letterlijk geen week voorbij zonder dat ik aandacht heb voor Bunzlau Castle. Vaak zelfs geen dag \O/. Ik kan wel zeggen dat het echt een hobby geworden is. Regelmatig blader ik in de catalogus of ben ik te vinden op een website van een van de vele dealers. Ik zit in een paar Facebook-groepen waar mensen hun ervaringen met het servies uitwisselen. Als je de berichten daar leest ben ik echt nog maar een BC-maagd hoor ­čśë Maar het is wel superleuk om er ervaringen uit te wisselen.

Wat me ook opvalt is dat het daadwerkelijk lekkerder eten of drinken is van mooi servies. Of het nu gaat om een gezellig gedekte ontbijttafel of de aanblik van bijvoorbeeld rode paprika of groene groenten op zo’n mooi blauw bord: ik kan daar echt van genieten.

De collectie groeit

Je snapt dus wel dat het niet bij dat ene kopje gebleven is. In eerste instantie heb ik items gekocht die we dagelijks gewoon echt veel gebruiken. Denk aan lunch- en dinerborden, kopjes, bekers (melamine voor Kiki!), schaaltjes, een botervloot etc. Zodra die basisdingen in de kast stonden ging ik mezelf ook wat meer aanvullingen gunnen. Denk aan ovenschalen, een broodmandje, theepotje etc. Het leuke van Bunzlau Castle vind ik bijvoorbeeld ook dat veel onderdelen multifunctioneel zijn. Zo kocht ik laatst een waterkaraf met bijpassende bekers maar in die karaf heb ik as we speak een bloemetje staan. Ook leuk.

Inmiddels heb ik precies een kastje van mijn grote wandkast vol. Ik ben al een ander deel aan het leegruimen om de verzameling uit te breiden. En binnenkort volgt er een bezoekje aan Ikea om de dichte kastdeurtjes te verruilen voor vitrinedeurtjes. Al dat moois mag natuurlijk wel gezien worden ­čśë

Waar koop ik mijn Bunzlau Castle?

Het leuke is dat ik van heel veel onderdelen nog precies weet waar ik het gekocht heb of van wie ik het heb gekregen.

Ik heb al op veel plaatsen inkopen gedaan.

Soms koop ik rechtstreeks in de webwinkel van Bunzlau Castle. Dat is vooral handig als ik precies weet wat ik wil hebben of als je, zoals nu, gebruik kunt maken van een spaaractie van Eurosparen waarmee je korting krijgt op je aankoop.

Maar het allerleukste is toch om te neuzen in verschillende winkels die in de regel gerund worden door gepassioneerde liefhebbers van het merk. Zo ben ik al eens heel hartelijk ontvangen in de winkel van Jeanelle Kaspers. En ook bij Het Koolwitje dat voor mij op fietsafstand is, kom ik graag. Verder heb ik ook al eens besteld bij Polska Blue en zo zijn er nog veel meer winkels waar ik (na Corona) nog graag eens langs ga ga shoppen.

Overigens hou ik in een lijstje binnen mij ToDo app precies bij wat ik al heb en in welke decors. Zo weet ik precies wat ik mooi met elkaar kan combineren.

Over combineren gesproken

Mijn grootste zorg als beginnende verzamelaar was: welke decors passen goed bij elkaar? En ik zie die vraag online ook wel vaker voorbij komen. Sommige liefhebbers gaan voor 1 specifiek decor. Of voor een specifieke stijl (het maakt niet uit als het maar een blauwe rand heeft bijv.). Maar ik denk dat de meeste mensen hetzelfde doen als ik: mixen en matchen. Ik heb wel een voorkeur voor de wat strakkere decors zoals Blue Diamond, Pearls, Buttercup, Indigo of Lace maar die combineer ik ook met andere decors en dat gaat prima. Ik heb alleen een paar mokken waar ook geel of rood in zit en dat vind ik dan weer niet zo mooi passend bij de rest. Ach, zo leer je al doende ook weer.

Het einde van de verzameling is dus nog lang niet in zicht en gelukkig weet ik voor de komende jaaaaren precies wat ik voor mijn verjaardag moet vragen!

Geef jij om servies of moet het voor jou functioneel zijn?

Volg mij ook op social media!

2 reacties