Leestijd: 4 minuten

Ik geef het onmiddellijk toe: ik gebruik mijn telefoon veel. Te veel vind ik zelf. Daarom ga ik binnenkort een soort telefoondetox doen. Voordat het zo ver is, laat ik je in dit artikel nog even zien welke apps er op mijn telefoon staan.

Mijn telefoon

Mijn mobiel is een iPhone 6S waar ik supertevreden over ben. Ik denk alleen dat ik als ik volgend jaar weer een nieuwe telefoon mag uitzoeken, dat ik dan voor een Plus ga. Een beetje groter formaat is namelijk best welkom. Ik heb ook wel eens een Android-telefoon gehad maar niks haalt het toch bij het gebruiksgemak van Apple.

Op mijn homescreen staan mijn meest gebruikte apps. Dat lijkt me ook logisch dus dat zal je ongetwijfeld niet verbazen.

Welke apps staan er op mijn eerste scherm?

Foto’s

Mijn fotostream gebruik ik dagelijks. Hetzij om gewoon leuke kiekjes te bekijken hetzij om afbeeldingen die ik voor Krispiratie wil gebruiken te bewaren.

Camera

Spreekt voor zich. Ik open overigens de camera wel meestal door gewoon mijn unlock-scherm te swipen.

App Store

Die zou eigenlijk niet eens op mijn eerste scherm hoeven want die gebruik ik niet dagelijks.

Klok

Idem. Toch wil ik ‘m altijd wel snel bij de hand hebben.

Instellingen

Meer een noodzakelijk kwaad dan een leuke app. Daarom niet echt het toelichten waard.

Facebook

Facebook en Instagram zijn denk ik toch wel de apps die ik het meest gebruik. En die dus ook verantwoordelijk zijn voor mijn telefoonverslaving.

Feedly

Als ik ’s ochtends net wakker ben, pak ik meestal als eerste mijn telefoon. Zie je wel: nog zo’n indicatie voor verslaving. Na nu.nl, Facebook en Instagram kijk ik ook altijd even op Feedly, mijn rss-reader waarmee ik blogs van anderen volg.

Wunderlist

Kan ik niet missen. Ik schreef er al eens een artikel over. Niet de leukste app wel een van de meest handige.

Sonos

Logisch. Om mijn Sonos-speakers in huis te kunnen bedienen.

Nu.nl

Hoewel ik me regelmatig groen en geel erger aan het slechte taalgebruik en de vele taalfouten op nu.nl, gebruik ik deze nieuwsapp toch liever dan die van bijvoorbeeld de NOS. Kwestie van gewenning denk ik.

Skype

Mobiel gebruik ik Skype eigenlijk niet eens zo veel. Toch wel handig om te hebben.

Rabobank

Om mijn saldo te checken of overboekingen te doen. Need I say more?

Twitter

Ik ben eigenlijk behoorlijk Twitter-moe. Al een hele tijd. In het begin twitterde ik soms wel tientallen keren per dag maar als ik er nu 1 keer per dag even kom kijken is het veel.

Spotify

Qua muziek heb ik periodes dat ik heel veel muziek wil ontdekken en luisteren maar ook periodes dat ik nauwelijks muziek luister. Toch is Spotify wel mijn favoriete muziekapp.

Week Cal

De agenda app van Apple zelf vind ik helemaal niet handig. Ik heb daar niet voldoende overzicht in. Deze app is wel fijn. Mijn Google Calendar synchroniseert ie moeiteloos.

YouTube

O ja, deze moet ik nog toevoegen aan het rijtje apps dat mijn verslaving voedt. Als ik me verveel of gewoon een paar minuutjes over heb, kijk ik vaak op YouTube. Beauty-tutorials en What’s in my bag-filmpjes zijn mijn favoriet. O ik ben zo oppervlakkig 😉

Google Maps

Is al meerdere malen een lifesaver gebleken. Ik navigeer nooit met TomTom of Kaarten maar altijd met Google Maps.

Nest

Eigenlijk bedoeld als beveiligingssysteem maar wij hebben een Nest-camera als babyfoon in gebruik. Als ik een geluidje in de kinderkamer denk te horen, open ik dus even de Nest-app om te zien wat er met Kiki aan de hand is.

Instagram

Addiction, addiction, addiction!

WordPress

Een voor mij handige zakelijke app omdat ik hier zowel Kristaalhelder.nl als Krispiratie mee kan beheren. Ik typ er geen complete artikelen in maar het is wel handig om kleine aanpassingen te doen in artikelen of een al ingepland artikel eerder of later te publiceren.

Panasonic Image App

Deze app hoort bij mijn Panasonic Lumix. Ik gebruik hem om via WiFi fotobestanden van mijn camera naar mijn mobiel te sturen of als draadloze afstandsbediening voor de Lumix.

Safari

Hoewel Chrome mijn favoriete browser is, vind ik het wel heel makkelijk om er nog een als reserve te hebben.

Analytics

Meten is weten. Daarom meet ik de bezoekersaantallen van Krispiratie en Kristaalhelder.

Lifesum

Nu ik bewuster probeer te eten, noteer ik alles wat ik eet in deze app. Nou ja, ‘noteren’. Van de meeste voedingsmiddelen kun je de streepjescode op de verpakking scannen. Het is wat werk maar aan het einde van de dag weet ik precies hoe veel vet, koolhydraten, proteine en calorieën ik die dag gegeten heb. En voor de bewustwording is het vooral heel goed om te zien dat een appel eten inderdaad een veel gunstiger effect op je dagtotaal heeft dan een Twix. Of dat je ’s avonds bijvoorbeeld nog wel ‘ruimte’ hebt voor een borrelnootje maar niet ook nog eens voor een wijntje.

Telefoon

Ik bel bijna nooit maar vind het wel een prettig idee dat ik snel vanuit mijn eerste scherm kan bellen.

Chrome

Mijn favo-browser. Er staan altijd wel een paar tabbladen open.

Mail

Geen toelichting nodig toch? Ik heb wel eens andere mail-apps gebruikt maar deze is toch de beste. Punt.

WhatsApp

De app die zo’n beetje het dichtst bij mijn rechterduim zit 😉

Andere schermen

Naast mijn eerste scherm heb ik er nog twee waar minder vaak gebruikte apps op staan. Denk daarbij aan:

  • Thuisbezorgd
  • Tripadvisor
  • Facebook Messenger
  • Marktplaats
  • Bol.com
  • Jumbo
  • Parkmobile
  • IKEA

Hoe nodig zijn die apps?

Bij het schrijven van dit artikel merk ik al dat ik bij sommige apps die op mijn eerste scherm staan vermeld ‘dat ik ‘m eigenlijk niet eens zo vaak gebruik’. Goed om te onthouden als ik binnenkort aan die digitale detox wil beginnen.

Apps organiseren?

Ik heb mijn apps ook weleens georganiseerd. Dan voegde ik gelijksoortige apps samen in één mapje. Flitsmeister, Parkmobile en Google Maps kwamen dan bijvoorbeeld in een mapje ‘Verkeer’. En bol.com, Jumbo en IKEA in een mapje ‘Winkelen’. Maar steeds als ik alles zo strikt organiseer, blijk ik niks meer te kunnen vinden.

Achtergrondfoto

O ja, de achtergrondfoto is er meestal een van Kiki. Al heb ik ook héél lang het logo van Louis Vuitton als achtergrond gehad.

Welke apps wil jij blindelings kunnen vinden op jouw telefoon? En mis ik er nog waarvan jij denkt dat ze handig voor me zouden kunnen zijn?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.