Leestijd: 2 minuten

Ook de laatste maanden heb ik niet zo veel boeken gelezen als ik eigenlijk gewild had. Maar er zit er wel een bij van bijna 1250 pagina’s. Dat dan weer wel!

Wil je weten welke boeken ik eerder dit jaar las? Bekijk dan dit artikel.

De woorden in haar hand – Guinevere Glasfurd

Dit is zowel een literaire als een historische roman. Het gaat over een eenvoudig dienstmeisje in het Amsterdam van de 17e eeuw. In het huis van de uitgever waar zij werkt, logeert de bekende maar omstreden Franse filosoof René Descartes. Er ontstaat een liefdesrelatie tussen die twee maar dat is uiteraard een nogal ongewenste combinatie. Helemaal als Helena zwanger wordt. Descartes stuurt haar weg maar duikt wel met enige regelmaat weer op in haar leven. De liefde blijft standhouden maar wordt wel behoorlijk op de proef gesteld.

Het is een prachtig boek dat standverschillen in het leven van de 17e eeuw mooi laat zien. Bovendien geeft het een aardig inkijkje in de persoon van René Descartes. Het verhaal is namelijk gebaseerd op feiten. Meeslepend en met onverwachte wendingen. Echt een aanrader dus.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

De man die glimlachte – Henning Mankell

Dit is deel 4 uit de Wallander-reeks. In de tijd dat wij naar Zweden op vakantie gingen, vond ik het leuk om in deze serie verder te lezen. Om vast een beetje in de stemming te komen van de Zweedse couleur locale zeg maar.

Inspecteur Wallander staat eigenlijk op het punt zijn politiecarriere te beeindigen als kort na elkaar een vader en zoon vermoord worden die allebei advocaat zijn. Waar werkten zij aan en vooral: voor wie werkten zij? Natuurlijk is de ontknoping weer adembenemend en slaagt Henkell er ook deze keer in maatschappelijke thema’s in zijn verhaal te verweven.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

Ik verklap het maar meteen: dit is een briljant boek. Een pareltje zoals je ze niet zo vaak tegenkomt.

Het is een familieverhaal dat 6 generaties omvat en zich (grotendeels) afspeelt in Georgie. Het laat de geschiedenis zien van verschillende leden van een familie tegen de achtergrond van de hele twintigste eeuw met natuurlijk de Tweede Wereldoorlog, het wegvallen van het ijzeren gordijn en de opkomst en ondergang van de Sovjet Unie.

Het boek wordt wel een Tolstojaans epos genoemd en hoewel ik niet bepaald een Tolstoj-kenner ben, begrijp ik wel wat er mee bedoeld wordt. Er zijn veel verbanden tussen de diverse personages, het verhaal is meeslepend en wordt ondanks de omvang het boek (1250 pagina’s) nooit langdradig. De verschillende karakters en emoties worden prachtig beschreven. Het gaat over hartstocht, groot verdriet, melancholie, heimwee, geluk, trots, verwachtingen en de honger naar macht. En dat alles op een heel goed geconstrueerde manier beschreven. Ik begrijp heel goed dat dit boek al meerdere prijzen gewonnen heeft.

Als je dit jaar maar 1 boek leest, laat het dan dit boek zijn. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.