Leestijd: 3 minuten

Ik hou erg van lekker eten en van koken maar ik heb een hekel aan stress. In December neemt mijn voorliefde voor lijstjes dan ook echt een vlucht. En hoewel ik niet zo van de Decembermaand hou, vind ik het wel leuk om een kerstdiner te maken. Vandaag geef ik je wat tips voor een stressvrij kerstdiner én een suggestie voor een compleet kerstdiner.

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Daar komen de lijstjes natuurlijk om de hoek kijken. Bedenk eerst wat je wilt maken en verwerk deze menuplanning in een lijstje. Maak een lijst van alle ingrediënten die je nodig hebt en bedenk welke houdbare producten je al van tevoren kunt bestellen. Kijk ook of de gerechten een beetje bij elkaar passen en zoek mooie bijpassende wijnen uit of laat je daarover adviseren. Als je het niet gewend bent, probeer dan vooral niet om zes gangen te koken. Maak het jezelf ook hierin zo makkelijk mogelijk. Een soep als tussengerecht kun je bijvoorbeeld prima de dag voor Kerst al maken. En een door de kaasboer goed samengesteld kaasplankje kan ook prima als dessert dienen.

Tip 2: oefenen

Als je nooit verder komt dan macaroni met kaas, is het misschien niet zo verstandig om ineens een exquise menu te willen maken. Maar zelfs als je wel goed thuis bent in de keuken, kan er iets mislukken of simpelweg tegenvallen. Probeer daarom in de weken voor Kerst vast gewoon eens een gerechtje uit. Vind je gezin ook vast niet erg.

Tip 3: verdeel de taken

Kerst gaat om gezelligheid en samenzijn. Dus waarom zou jij alles in je eentje doen? Ik heb eens een kerstdiner met mijn familie gehad waarbij ieder stel een gang van het kerstdiner verzorgde. Hartstikke gezellig en het scheelt jou een hoop stress.

Tip 4: het hoeft niet perfect

Deze tip sluit wel wat aan bij de vorige. Het gaat immers om de gezelligheid. Als puntje bij paaltje komt, kun je beter gezellig een pan erwtensoep eten dan stijf van de stress over een ingewikkelde cocktail gebogen staan. Zorg voor een gezellig gedekte tafel met wat leuke aankleding. Dat doet ook al vaak heel veel.

Tip 5: timing, timing, timing

Zijn je aardappels al gaar terwijl je vlees nog 3 uur moet stoven? Dan doe je overduidelijk iets niet goed. Zorg van tevoren dat je de receptuur van je diner goed doorgenomen hebt. Bereid een dag eerder al dingen voor die goed kunnen blijven. En zorg ook dat je de mogelijkheden en onmogelijkheden van je keuken kent. Als je maar 1 oven hebt en tegelijkertijd twee gerechten op verschillende temperaturen wilt maken, wordt het toch wat lastig.

Bonustip: vergeet niet om er van te genieten.

Je gasten hebben er niets aan als jij uitgeblust over je dessert hangt.

Mijn suggestie voor een compleet Kerstdiner van 5 gangen:

Voorgerecht: zalmtartaar met rucolaolie

Eerlijk gezegd is dit Jan-Willem’s ‘signature dish’ maar ik mag hem vast wel lenen voor dit menu. Het recept vind je hier. Mocht je nou niet zo van vis houden dan is dit ook een leuk en supersimpel alternatief: paté brulée.

Soep: heldere bouillon met cantharellen

Simpel en licht. Dus erg geschikt als je meer gangen hebt. Klik hier voor het recept.

Hoofdgerecht: ossenhaas met truffelboter, groene asperges en hazelnoten.

Hmm, lekker. Ik ben toch echt een carnivoor dus een goed stuk vlees mag in mijn Kerstdiner zeker niet ontbreken. Ook dit is weer een recept van Allerhande (en ja, dat is toeval).

Nagerecht: notentrio

Lekker hoor die combinatie van roomijs met noten en karamel, kletskoppen en hazelnootlikeur. En supersimpel te maken.

Kaas

Bij ons is een diner niet compleet zonder kaas. Maak het jezelf gemakkelijk door een kaasplankje samen te laten stellen door de kaasboer. Serveer het met vijgenbrood, druiven en een lekkere stroop of compote. Je kunt natuurlijk ook zelf een kaasgerecht maken zoals bijvoorbeeld deze warme geitenkaas met portrozijnen.

Ik wens je een smakelijk en vooral gezellig Kerstdiner zonder stress!!

 

Follow my blog with Bloglovin

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Youandi Ritsma Mazeland

    Bedankt voor de inspiratie Kris!! Super mooi diner! Je schrijft super leuk en echt bruikbaar! Groeten Youandi