Leestijd: 2 minuten

Zeg eens eerlijk: heb jij het nooit gedaan? Goede voornemens maken om het nieuwe jaar mee te beginnen. En? Hoe lang hield je ze vol?

Been there, done that

Ik heb het ook wel eens gedaan hoor. Dan nam ik me voor om vanaf januari weer te gaan sporten maar dan vond ik eind maart mijn pasje van de sportschool ergens ongebruikt terug. Oeps. Nou zijn sporten en ik sowieso al niet zo’n gelukkige combi maar ik blijk niet de enige te zijn die goede voornemens niet vol kan houden.

Een paar statistieken over goede voornemens

Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders een of meer goede voornemens heeft. De top-5:

  1. meer sporten/bewegen
  2. afvallen
  3. minder druk maken
  4. meer sparen
  5. minder snoepen/snacken

Toch lukt het maar 1 op de 6 mensen om hun goede voornemens daadwerkelijk het hele jaar vol te houden. Mannen zijn beter in het volhouden van hun doelen dan vrouwen (zucht) en de slechtste maand om goede voornemens te maken blijkt te zijn …. (tromgeroffel) januari.

Maar een mens moet toch doelen hebben?

Natuurlijk! Jezelf doelen stellen is ook heel goed en gezond. Maar de beste maand om te beginnen met doelen blijkt niet januari maar augustus te zijn. Uit een onderzoek aan Stanford University blijkt bovendien dat als je meerdere doelen hebt, dat je ze dan beter over het jaar kunt verspreiden omdat je dan minder van je brein vraagt. Wist je trouwens dat als je er in slaagt om een nieuwe gewoonte 3 maanden vol te houden, dat je dan een grote kans hebt om dat de rest van het jaar ook te doen?

Skip die goede voornemens in januari dus maar

Dat doe ik ook. Ik heb mezelf medio dit jaar al wat doelen gesteld. En hoewel het in deze tijd van het jaar a) lastig is om veel te wandelen nu het zo vroeg donker is en niet al te lekker weer en b) ik in december toch echt minder op mijn eetpatroon wil letten dan in andere maanden, heb ik mijn doelen wel gehaald. En pik ik ze na de kleine terugval die ik hier net beschreef binnenkort gewoon weer op. Alleen niet op 1 januari.

Maak jij wel goede voornemens voor 1 januari? Of heb je misschien voor andere lezers de gouden tip om je goede voornemens vol te houden? Deel het hieronder dan gerust.

 

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.