Leestijd: 2 minuten

Midden jaren ’80 raakte ik als tiener geïnteresseerd in beautydingetjes. Een van de eerste dingen die ik van mijn zakgeld kocht was een tubetje scrubcreme van Aapri. Dat vond ik toen helemaal geweldig. Heel wat jaren ouder en wijzer zou ik het niet meer in mijn hoofd halen om te scrubben. Daarom vertel ik je vandaag over het verschil tussen scrubben en exfoliëren en wat de beste methode van peelen is. En ik deel mijn favoriete exfoliant met je.

Scrubben

In dat tubetje Aapri van destijds zaten vermalen abrikozenpitten. Met die korreltjes kon je zo lekker je gezicht scrubben. Dat lukte ook prima en na afloop had ik altijd een heerlijk zacht velletje. Tegenwoordig zijn er nog steeds best veel mensen die een scrub gebruiken. Een scrub schraapt een laag dode huidcellen weg. Dat klinkt op zich nog best goed. Want onder die laag dode huidcellen komt dan idealiter een stralend nieuw laagje tevoorschijn. Maar een scrub kan ook de onderliggende huidlaag beschadigen. En op die manier verstoor je de natuurlijke barrierefunctie die je huid heeft. En dat is toch iets minder ideaal.

Exfoliëren is een beter alternatief

Exfolianten werken door middel van zuren. Deze zuren zorgen er (net als de scrubkorrels) voor dat de bovenste laag huidcellen loslaat. Maar in tegenstelling tot scrubs beschadigen ze de onderliggende huidlagen niet. Als je tenminste de juiste exfoliant gebruikt.

Kies de juiste exfoliant bij je huidtype

Een droge huid is het meeste gebaat bij een exfoliant met glycolzuur. Dat is een in water oplosbaar zuur dat niet alleen dode huidcellen verwijdert maar ook de vochtbalans van de huid verbetert.

Als je daarentegen een wat vettere of gevoelige huid hebt, kun je beter een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Dat is een zuur dat in vet oplosbaar is en als extra voordeel heeft dat het tot diep in de poriën opgehoopt talg kan oplossen. Ideaal dus ook bij huidjes met acne.

Take it easy

Zuren kunnen als je er nog niet zo aan gewend bent wat irriteren. Start daarom met twee of drie keer per week exfoliëren. Als je huid eenmaal gewend is, kun je exfoliëren onderdeel maken van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Gebruik het product dan ’s avonds na het reinigen voor je moisturizer. Let er wel op dat de zuren in exfoliant je huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht. Natuurlijk smeer jij al trouw iedere dag een spf op je gezicht maar bij het gebruik van exfoliant is dat zeker belangrijk.

Mijn favoriet: Uncover Exfoliant

Wie mijn eerdere artikel over mijn favoriete gezichtsverzorgingsproducten heeft gelezen, zal het niet verbazen: ik gebruik de exfoliant van Uncover Skincare. Eerst gebruikte ik hem altijd ’s avonds maar sinds kort wissel ik hem af met het serum. En die combinatie bevalt mij ook prima.

Exfolieer jij ook weleens en zo ja, heb je misschien nog een goede aanrader? Ik hoor ook goede verhalen over de exfoliants van Paula’s Choice namelijk. Iemand?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.