Leestijd: 3 minuten

Ja, daar sta je dan. Met je positieve zwangerschapstest in je hand. Nou ja, misschien is dat al even achter de rug maar er komt een moment dat je je toch af gaat vragen hoe je nageslacht moet gaan heten. Ik benijd mensen die daar helemaal geen moeite mee hebben. Ik vond het namelijk best een lastige keuze. Vandaag deel ik wat overwegingen die wij hadden bij de keuze van de naam.

babynaam kiezen

Jongen/meisje?

Tja, daar begint het al mee. Dankzij de NIPT-test wisten wij al na 12 weken dat we een meisje zouden krijgen. Rens en Robin konden we dus meteen al wegstrepen.

Populaire naam

Hier waren wij ook al snel vrij stellig in. We wisten zeker dat we geen ’top-20 naam’ wilden hebben. Nou weet je natuurlijk nooit 100% zeker welke namen in een bepaald jaar populair worden maar als je wat blogs volgt of eens op de site van de Sociale Verzekeringsbank kijkt, krijg je wel een aardig idee. En dat komt wel aardig uit. Bij Kiki op het kinderdagverblijf zitten meerdere Evy’s en Zoe’s en dat vinden wij dan weer niet zo leuk. Inmiddels weet ik dat er in 2014 slechts 128 meisjes de naam Kiki kregen. De kans dat je met een andere Kiki in de klas komt te zitten is dus niet zo groot.

Een naam moet passen bij je kind

En dat is misschien nog wel het lastigste. Want je hebt als aanstaande ouder natuurlijk wel een idee van wat voor kind jij graag zou willen maar of dat ook zo uitpakt … Zo ken ik bijvoorbeeld een vrouw die Madelief heet. Persoonlijk heb ik daar de associatie bij van een tenger, lief, blond meisje dat door het leven heen dartelt. Deze madelief is echter een donker manwijf. Hmm.

Kies een naam die past bij je achternaam

Zo heb ik eens mensen gekend die hun kind Tieme noemden. Persoonlijk vind ik dat best een leuke naam. Maar niet meer als je weet dat hun achternaam Nieme was. Je zou als argument nog aan kunnen voeren dat zo’n naam wel blijft hangen.

Zeg de combinatie van voor- en achternaam ook eens een aantal keer hardop. Hoe klinkt dat?

Let op de initialen van voornamen

Zo heet ik Kristel met een K maar zijn mijn voorletters C.B.M. waarbij de C voor Catharina staat, mijn eerste doopnaam. Hoe vaak ik al niet heb moeten uitleggen dat je Christel niet met een C schrijft ….. Een hele begrijpelijke vergissing natuurlijk maar niet zo bijster slim bedacht van mijn ouders. En je wilt ook niet dat je kind S.O.A. gaat heten of zo.

De naam moet te spellen zijn

In de tijd dat Zoë zo populair was, kreeg je er natuurlijk meerdere varianten op. Denk aan Zoë en Zoey. En een simpele naam als  Kristel moet ik ook al vaak spellen. En wat te denken van Djaycee die bij Kiki in de groep zat?

Heeft een naam ook een betekenis?

Hier zijn wij wel een beetje aan voorbij gegaan al wist ik van tevoren wel dat Franse jongetjes hun piemeltje Kiki noemen (al hebben ze daar ongetwijfeld een andere schrijfwijze voor). Maar zo vaak komen we nu ook weer niet in Frankrijk.

Meerdere kinderen?

Namen van kinderen in een gezin moeten ook bij elkaar passen. Geef je kind 1 een exotische en lange voornaam dan is het raar om je tweede kind Bas te noemen. Ik noem maar een dwarsstraat.

Maak een shortlist

Dat hebben wij ook gedaan. Wij hadden op een gegeven moment een top-3:
1. Kiki
2. Puck
3. Kyra

Als je die namen ergens opschrijft en gedurende je zwangerschap af en toe bekijkt en hardop uitspreekt (Doe gewoon alsof je je kind roept: ‘Puck, kom je eten?’) dan proef je vanzelf of een naam bij je past.

Doe wat bij jou/jullie past

En daarmee kom ik meteen bij de belangrijkste tip: doe vooral wat voor jou goed voelt en bij jou past. Zoals ik zei kozen wij toch bewust voor Kiki ondanks de Franstalige associatie. Wij vonden en vinden het gewoon een leuke naam. Eigengereid en lekker kort.

En laat je niet afleiden door anderen. Twee maanden voor Kiki’s geboorte kreeg tv-presentatrice Nicolette van Dam een dochter die ze Kiki-Kate noemde. Eerst baalde ik daar wat van omdat het leek of ‘onze naam’ door een ander ‘weggekaapt’ was maar ach, laat het los en vaar ook hierin gewoon je eigen koers.

Succes met kiezen!

PS Zit er achter jouw naam een bijzonder verhaal? Deel het dan gerust.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.