Leestijd: 3 minuten

Ik ben lid van de oudercommissie van Kiki’s kinderdagverblijf. En aangezien we dit jaar een leuke, betrokken, actieve club hebben, besloten we een ouderavond te organiseren. Een van de ouders die haar kind op hetzelfde kinderdagverblijf heeft zitten, runt namelijk samen met een partner een bedrijf dat ouderavonden en workshops verzorgt over diverse opvoedthema’s. Mediawijsheid is zo’n thema.

Overigens schreef ik al eens eerder over het begrip ‘schermtijd’ en hoe ik daar mee om ga.

mediaopvoeding

Digitaal tijdperk

We kunnen er natuurlijk niet omheen: we leven in een digitaal tijdperk en onze kinderen worden al van jongs af aan met diverse media geconfronteerd. Dat kun je natuurlijk heel eng vinden en zo lang mogelijk bij je kind weg proberen te houden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in de mogelijkheden van de diverse media. Op die manier kun je bewuste keuzes maken over het mediagebruik bij je eigen kind.

Het goede voorbeeld geven

Ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat Kiki een ‘mediawijze’ burger wordt. Jan-Willem en ik werken natuurlijk allebei in de wereld van de digitale media dus het wordt haar als het ware met de paplepel ingegoten. En heel eerlijk? Als het gaat om het goede voorbeeld geven op mediagebied, moeten wij af en toe ook eens goed in de spiegel kijken. Ook bij ons is de smartphone zo langzamerhand vergroeid met onze hand. Al proberen we juist zeker sinds Kiki er is, wel bewuster met ons mediagebruik om te gaan.

De ouderavond

Zo’n ouderavond organiseren leek ons als oudercommissie nou eens de uitgelezen mogelijkheid om een grote groep ouders te bereiken. Als wij ons afvragen hoe lang een kind achter een beeldscherm mag zitten en welke filmpjes wel of niet geschikt zijn voor peuters, moet dat toch voor meer ouders ook gelden.

En dat bleek ook het geval.

De ouderavond was opgedeeld in twee gedeelten. De dames van het bedrijf GroeJmee die de ouderavond verzorgden gaven eerst een presentatie met informatie, tips en adviezen over hoe je de mediaopvoeding vorm kunt geven. Aan de hand van een model werd ingegaan op 5 aspecten van mediaopvoeding: Plezier, Inhoud, Veilig, Samen en Balans.

Na de pauze speelden we in groepjes een spel waarin verschillende vragen en stellingen over mediagebruik centraal stonden. Op die manier ontstonden er in de subgroepjes interessante discussies. Zo bleek dat de ene ouder bijvoorbeeld geen enkel socialmedia-account heeft terwijl de ander er niet van af te slaan is en haar hele leven deelt op bijvoorbeeld Instagram.

Aan het einde van de avond was er nog ruimte voor het stellen van vragen.

Ik vond het persoonlijk een geslaagde avond en hoorde dat ook van andere ouders. Natuurlijk is het wel zo dat je op zo’n avond automatisch ouders ziet die zelf al redelijk bewust zijn van de kansen én de gevaren van mediagebruik.

Wil je zelf eens zo’n avond bijwonen of voor een groep organiseren? Neem dan eens contact op met GroeJmee. Ik kan ze van harte aanbevelen.

mediaopvoeding

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.