Leestijd: 7 minuten

Boeken algemeen

In de vakantieperiode heb ik best veel gelezen. Heerlijk zo’n periode waarin ‘er toch niks op tv is’.

‘Enter’ en ‘Error’ – Willem Asman

Willem Asman heeft een trilogie (Rebound) geschreven waarvan Enter het eerste deel is en Error het tweede deel. Alles draait om een getuigenbeschermingsprogramma. Een voorproefje van Enter:

Tyler getuigde jaren geleden tegen haar man en woont nu onder een nieuwe naam met dochter Charlie in Amsterdam. Conform de regels van het getuigenbeschermingsprogramma weet niemand over haar vorige leven, haar dochter evenmin.

Als Charlie haar moeders kluis opent, ontdekt ze dat haar vader nog leeft en ze besluit hem te zoeken. Ze maakt een afspraak met iemand die informatie voor haar heeft, maar wanneer ze op de afgesproken plek aankomt wordt ze in een busje getrokken. Op datzelfde moment wordt in Miami een brute aanslag gepleegd.

Zodra Tyler hoort van haar dochters ontvoering en de aanslag probeert ze haar contactpersoon bij het getuigenbeschermingsprogramma te bereiken. De reactie die ze krijgt laat haar achter met nog meer vragen: haar zaak is er niet bekend. Moet ze dan zelfs betwijfelen dat ze ooit in dat programma zat? En wie heeft haar dochter?

Ik vond Enter superspannend en heb het bijna in één ruk uitgelezen. Het heeft een gesloten einde maar wel een dat uitnodigt om deel 2 ook te lezen. Error vond ik persoonlijk wel iets minder. De personages zijn wel goed uitgewerkt en beide boeken lezen vlot en kennen spannende plotwendingen. Bij Error zat ik naarmate het einde naderde steeds in afwachting van een echte ontknoping maar die kwam dus niet. En daar baal ik dan altijd wel wat van. Ik ben niet zo van de open eindes. Maar hoe dan ook; het zijn zeker aanraders!

Klik hier voor het fysieke boek van Enter en hier voor het e-boek.
Klik hier voor het fysieke boek van Error en hier voor het e-boek.

 

Dinsdag is voorbij – Nicci French

Vorige keer schreef ik al dat ik aan de Frieda Klein-serie begonnen ben van Nicci French.

In een vervallen huis in Oost-Londen wordt het opgezwollen, met vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven. Ze komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over zijn verleden en ze zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht.

Ik blijf het toch knap vinden hoe dit duo steeds opnieuw niet alleen een spannende thriller aflevert maar ook de personages daadwerkelijk tot leven weet te brengen. De toch wat gecompliceerde persoonlijkheid van Frieda Klein kun je als lezer bijna doorvoelen en dat vind ik echt een prestatie.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

‘Verwrongen’ en ‘Verscheurd’ – Anna Zaires

Prima vakantielectuur. Zeker voor de liefhebbers van Vijftig tinten grijs aangezien het er een variant op is.

Ontvoerd. Meegenomen naar een privé-eiland.

Ik had nooit gedacht dat mij dit zou overkomen. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat een toevallige ontmoeting aan de vooravond van mijn achttiende verjaardag mijn leven zo volkomen zou veranderen.

Nu behoor ik hem toe. Julian. Een man die even meedogenloos als knap is — een man wiens aanraking me in vuur en vlam zet. Een man wiens tederheid verwoestender is dan zijn wreedheid.

Mijn ontvoerder is een raadsel. Ik weet niet wie hij is of waarom hij me heeft ontvoerd. In hem bevindt zich duisternis—duisternis die me evenzeer aantrekt als beangstigt.

Wie het genre kent weet dat je geen literair hoogstandje hoeft te verwachten. Toch zijn beide boeken best vermakelijk. Ze lezen als een trein, het verhaal is uiteraard dun maar de schrijver weet toch te bewerkstelligen dat je met de hoofdpersoon meeleeft. Zowel voor de boze bruut als voor het willoze slachtoffer vat je toch sympathie op. 

Klik hier voor het fysieke boek van Verwrongen
Klik hier voor het fysieke boek van Verscheurd

President vermist – Bill Clinton en James Patterson

Natuurlijk word je nieuwsgierig naar een boek dat geschreven is door een voormalige president én een van de beste thrillerauteurs. Mijn nieuwsgierigheid werd prima bevredigd trouwens.

Het Witte Huis is de thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt?

President vermist is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. President vermist is dé thriller van het jaar, een confrontatie met de duistere dreigingen van vandaag de dag, met de hoogst mogelijke inzet.

Spannend! Al lezend vraag je je steeds af wat er feitelijk zo zou kunnen gebeuren en wat fictie is. Verder is het ook gewoon een rete-spannend verhaal. Nog zo’n briljante thrillerauteur, Lee Child, verwoordt de samenwerking als volgt: ‘Het droomkoppel maakt alles waar: geheimen die alleen Clinton kan weten en Pattersons geniale vertelkunst maken dit dé politieke thriller van de laatste tien jaar.’ En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De kleuren van het leven – Lorraine Fouchet

Dit boek werd mij door mijn Kobo Plus-account gesuggereerd.

Kim verruilt het pittoreske eiland Groix voor de Cote d’Azur, om als gezelschapsdame in dienst te treden van de steenrijke en dementerende Gilonne. Deze excentrieke bejaarde krijgt wekelijks bezoek van haar zoon, die zeer gesteld is op zijn moeder. Kim raakt gecharmeerd van het duo. Maar dan ontdekt ze dat de echte en enige zoon van Gilonne twee jaar eerder is verongelukt. Gilonne lijkt hier niet van op de hoogte te zijn. Wie is deze man die wekelijks op bezoek komt? Kim is vastbesloten dit familiegeheim te ontrafelen. Ondertussen vraagt ze zich af of ze er wel goed aan heeft gedaan haar veilige eiland, waar het leven opgeruimd en overzichtelijk was, te verlaten.

Hier spelen natuurlijk verschillende thema’s door elkaar heen. Aan de ene kant heb je de zoektocht van Kim naar zichzelf en aan de andere kant het mysterie hoe het nu zit met de zoon van Gilonne. Wie is de man die zich voor haar zoon uitgeeft? Beide thema’s zijn interessant. Het is een leuk boek maar zeker niet de beste van deze aflevering boekreviews.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Judaskus – Linda Jansma

Ik leende de afgelopen tijd ook wat fysieke boeken van mijn zus en dit was er een van.

Eén ongeluk. Twee gezinnen. Wat is de link?

Barbara en Marcus van Brederoo wonen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland, waar Marcus een huisartsenpraktijk heeft. Wanneer Barbara wordt lastiggevallen door een onbekende man, die het niet alleen op haar, maar ook op haar kinderen heeft voorzien, gaat ze de confrontatie aan. Maar dan lijkt het erop dat Marcus er meer vanaf weet…

Tja, in Nederland leg je het natuurlijk al snel af tegen Saskia Noort of Esther Gerritsen maar Linda Jansma weet in dat genre toch ook prima haar plaats te veroveren. Het boek is spannend, leest als een trein, heeft goede plotwendingen en je kunt je volledig identificeren met de hoofdpersonen. Ook weer een aanrader dus.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De verbeelding – Harlan Coben

Weer een boek dat ik leende op aanraden van mijn zus. En ze heeft niks te veel gezegd!

Voormalig special forces-pilote Maya Calloway ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nanny cam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe. Maar die is twee weken eerder bruut vermoord. Verbeeldt ze het zich? Ze zou het zo graag willen, maar het kan gewoon niet waar zijn. Voordat Maya de ongelooflijke waarheid aankan over haar man – en zichzelf – moet zij die vraag beantwoorden, door eindelijk de confrontatie aan te gaan met de geheimen en het bedrog uit haar eigen verleden.

We hebben het hier natuurlijk wel over Harlan Coben. En daar verwacht je wel wat van. Ook deze keer stelt hij niet teleur. Het boek is letterlijk tot de laatste pagina spannend.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De koning van de Scotch – Penelope Sky

Hier heb ik me toch even gruwelijk vergist. Dat wil zeggen dat ik door de omslag min of meer verwacht had een historische roman te treffen. Dat bleek toch iets anders te liggen want ook dit boek past meer in het Vijftig tinten-genre.

Joseph Ingram maakte de fout van mij te stelen — vier miljoen dollar. Hij nam mijn informatie aan zonder ervoor te betalen. En dacht dat hij ermee weg kon komen.

Dan heeft hij het mis.

Nu zal ik iets van hem nemen — iets dat onvervangbaar is. Zijn zus.

Maar zelfs als Joseph het geldbedrag verdubbelt dat hij me schuldig is, geef ik haar niet op.

Nee. Ik heb een naam hoog te houden.

Dus ik hou haar. En ik geef haar niet op.

Het thema is inmiddels bekend: een vrouw wordt tegen haar wil gevangen gehouden door een man die ze verafschuwt maar tot wie ze zich tegelijkertijd aangetrokken voelt. Toen ik eenmaal van de schrik bekomen was dat ik een totaal ander verhaal verwacht had, vond ik het vermakelijk. Maar ook niet echt meer dan dat. Leuk voor op een regenachtige herfstdag maar verwacht geen literair hoogstandje.

Klik hier voor het e-boek.

 

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Marie-José

    Hee, ik lees deze nu pas. Van Lorraine Fouchet heb ik deze zomer ‘het geluk van Lou’ gelezen, was ook erg leuk! Harlan Coben en de andere thrillers zet ik op m’n lijstje.

  2. Kristel

    Dan zal ik ‘Het geluk van Lou’ eens op mijn lijstje zetten!