Leestijd: 4 minuten

Vorige week schreef ik in mijn artikel over mijn plannen en doelen voor 2019 al dat ik graag nog wat bewuster wil leven. Aangezien ‘bewuster leven’ nogal een rekbaar begrip is, doe ik vandaag een poging om te beschrijven wat ik daarmee bedoel. Iets zegt mij dat dit weleens een terugkerend thema dit jaar op de site kan worden omdat het zo veelomvattend is.

bewuster leven

Wat versta ik onder bewuster leven?

Als ik het over bewuster leven heb, dan denk ik vooral aan dingen bewust doen (of niet doen). Minder op de automatische piloot dus maar meer doordacht en weloverwogen. Vat dat vooral niet al te filosofisch op want ik probeer het toch zo veel mogelijk praktisch aan te pakken.

Op welke vlakken wil ik bewuster zijn?

Misschien wordt hier het veelomvattende wat duidelijker want er zijn natuurlijk best veel gebieden in je leven waar je bewuster mee om kunt gaan. Ik concentreer me vooral op de volgende dingen:

Eten en drinken

Tja, ik ben nu eenmaal een bourgondiër. Maar dat is nog altijd geen excuus om maar van alles in je mond te stoppen. Gedachteloos een halve zak droptoffees wegkauwen als ik aan het werk ben. Of alweer een boterham met filet americain besmeren. Of tijdens die leuke Netflix-serie ’s avonds een toastje met brie maken. Nou ja, een paar toastjes met brie 😉 Ik snap ook wel dat dat niet bepaald verantwoord en bewust is. En dat glas wijn op een doordeweekse dinsdagavond: had ik daar nou echt zo’n zin in? Of zou ik dat niet beter kunnen beperken tot bijzondere gelegenheden of het weekend?

Consumeren

Ik ben een makkelijke koper. Als ik iets leuks zie en het is niet exorbitant duur dan heb ik het vaak al gekocht voor ik er erg in heb. En soms – of vaak – krijg ik dan spijt. Want die geurkaars rook wel erg lekker bij IKEA. En ach, voor die paar euro kun je hem toch bijna niet laten staan. Maar intussen staat mijn mooie (en dure) Lampe Berger geurlamp wel mooi te verstoffen in de kast. Zonde Kris!

Zo gaat het met kleding ook. Leuk hoor om iedere dag van de week iets anders aan te kunnen trekken. Maar zou het niet beter zijn om in een aantal basisstukken te investeren die van goede kwaliteit zijn? Met aandacht voor milieu en arbeidsomstandigheden gemaakt?

Milieu

Ai! Zelfs binnen een veelomvattend thema als bewuster leven is milieu op haar beurt natuurlijk net zo veelomvattend. Zeker als je niet zo’n geitenwollensokkentype als ik bent. Het goede nieuws is dat er nog wel veel te verbeteren is.

Waar denk ik dan bijvoorbeeld aan:
– afval nog beter scheiden
– minder weggooien
– minder vlees eten
– meer van lokale producenten kopen (kleding, eten etc.)
– de auto laten staan als het kan etc.

Die auto is overigens wel een goed voorbeeld van ‘bewust leven’. Bewust leven betekent namelijk in dit geval dat je niet per se voor de meest milieuvriendelijke optie kiest maar daar wel goed beargumenteerd voor kiest. Maar dat is een heel verhaal dus daar kom ik graag binnenkort op terug.

Sociale contacten onderhouden

Zonder te willen vervallen in een a-sociale kluizenaar die alleen maar aan zichzelf denkt, wil ik graag iets bewuster kijken naar waar ik ja tegen zeg als het gaat om sociale afspraken. Het afgelopen jaar ben ik daar al behoorlijk selectiever in geworden.

Een recent voorbeeld: ik hoef niet per se op Nieuwjaarsdag het halve land te doorkruisen om mijn familie de beste wensen over te brengen terwijl ik ze vorige week nog gezien heb. Ik weet dat sommige mensen dat vreemd zullen vinden want voor veel mensen is dat toch een traditie.

En sinds twee jaar vier ik mijn verjaardag met mijn eigen gezin en gaan we met ons drietjes een dagje weg. Natuurlijk vind ik het wel gezellig als er mensen langs willen komen maar dat mag ook een week eerder of later hoor.

Ik wil me dus nog minder laten leiden door de kalender of omdat iets nu eenmaal zo hoort maar meer door mijn eigen behoeften (en die van mijn gezin). Zeker sinds Kiki er is merk ik dat bepaalde vriendschappen van vroeger ook wat verwaterd zijn. En dat is prima. In het begin deed ik nog erg mijn best om iedereen te blijven zien. Inmiddels kan ik dat meer loslaten. En dat geeft rust. Bovendien komen er weer leuke andere sociale contacten voor in de plaats.

Dit vraagt toch om verdieping

Al schrijvend realiseer ik me dat ik er met 1 artikel niet ben. Ik begon wel heel ambitieus met de titel ‘van rekbaar begrip naar tastbare doelen’ maar zelfs die doelen wil ik nog best wat verder uitwerken.

Vooral de deelgebieden Eten & drinken en Milieu vragen nog om verduidelijking. Ik zat al complete alinea’s te typen met hoe ik het dan allemaal aan zou gaan pakken toen ik me realiseerde dat dit artikel dan eerder een essay zou worden dan een blogartikel. En dat is ook niet de bedoeling.

Dus heb ik die passages vast verwerkt in conceptartikelen waar ik de komende tijd meer aandacht aan wil besteden. Kun je zo lang wel wachten? 😉

Zonder gekheid: ik realiseer me dat het een flinke kluif gaat worden maar daarom wil ik het ook in kleinere stappen opdelen.

Blijf je hangen en lees je binnenkort weer mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven? Fijn! Misschien kunnen we iets van elkaar leren.

Uitgelichte afbeelding bij dit artikel is van rawpixel.com via Pexels

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.