Leestijd: 3 minuten

De kerstvakantie is weer voorbij, de kinderen zijn weer naar school en jij weer aan het werk. Stress? Nou ja, ik vraag me weleens af wie er tegenwoordig geen stress heeft. Daarom heb ik vandaag voor jou een lijstje met tips om te ontstressen. Doe er je voordeel mee!

1. Leg ’s avonds je spullen voor de volgende ochtend klaar

Wat mij betreft een echte life saver. Ik hoor van zoveel ouders dat de ochtendspits thuis met kinderen zo druk is. Wij hebben dus nooit haast. Dat komt voor een deel omdat we vroeg wakker zijn en dus niet hoeven te haasten maar ook omdat we de avond tevoren al wat dingen regelen. Zo dekken we ’s avonds de ontbijttafel al grotendeels, leggen we kleren klaar die we aan willen en smeren we vast de boterhammen voor dochterlief.

2. Ruim op

Toevallig hou ik erg van opruimen maar een opgeruimd huis zorgt vaak ook letterlijk voor een opgeruimd hoofd. Doe weg wat kapot is, geef je spullen een vaste plaats en doe minimaal 1 x per dag even een rondje door het huis om te zien of er iets ligt te slingeren.

3. Doe ’tweeminutentaken’ meteen

Heb jij ook vaak een lange to-dolijst? Probeer dan eens om alle klusjes die je daar op zet én die in 2 minuten te doen zijn meteen te doen. Het kost je waarschijnlijk meer tijd en vooral mentale energie om juist die kleine dingen uit te stellen.

4. Beweeg

O ja, practice what you preach Kris. Maar daarom noem ik ‘m ook. Ik merk namelijk direct verschil op dagen dat ik een half uurtje gewandeld heb in mijn lunchpauze vergeleken met dagen dat ik maar binnen blijf hangen. Even eruit dus.

5. Eet bewust

Dus niet naar binnen schuiven met je vork in de ene hand en je mobiel in de andere hand terwijl je door al je social media scrollt. Proef wat je eet, laat de avondmaaltijd even een moment zijn om met elkaar de dag door te nemen. De rush van douchen, pyjama’s aan en de kinderen in bed zien te krijgen, kom toch wel.

6. Zoek een hobby

Nou schreef ik eerder al eens dat ik niet echt een hobbymens ben. Althans niet in de sportieve of creatieve zin van het woord. Maar ik hou wel erg van lezen. Ik zal dus nooit gaan slapen zonder even een kwartiertje gelezen te hebben. Ik zeg het ook vaak letterlijk tegen JW: ‘Ik ga vast naar boven om af te schakelen.’

7. Luister naar muziek

Ik weet dat veel mensen ontspannen van muziek. Dat geldt ook voor mij maar het luistert (letterlijk) bij mij wel heel nauw wat voor muziek dat dan is. Maar zoek een playlist die bij je past om te ontstressen. Voor de een kan dat hardrock zijn en voor de ander een mooi pianoconcert.

8. Speel

Dat klinkt misschien gek maar ik heb serieus het idee dat sinds Kiki er is, ik minder stress ervaar. Gewoon omdat ik meer speel dan vroeger. En dat spelen kan een uurtje klooien met LEGO zijn maar toen het laatst een druilerige zondag was, zijn we met ons drietjes lekker in de plassen wezen stampen buiten. Heerlijk!

9. Eet goed

Misschien een beetje een dooddoener maar bijvoorbeeld het eten van vette vis of walnoten zorgt voor een verlaagde productie van het stresshormoon door de aanwezigheid van omega 3.

10. Wees lief voor jezelf

In algemene zin. Ga een uur in bad liggen als je ene lange dag gehad hebt, koop een bloemetje, vermijd mensen die energie slurpen in plaats van geven en nog meer van dat soort open deuren die we allemaal wel kennen maar toch o zo makkelijk vergeten. Een van de beste tips die ik ooit kreeg was deze: je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Hoe ontstress jij het beste?

Uitgelichte afbeelding bij dit artikel: Artem Bali via Pexels.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.