Leestijd: 3 minuten

Laats had ik met iemand een discussie over de definitie van ‘er verzorgd uitzien.’ Deze dame reageerde op mijn artikel over mijn favoriete make-up van het moment met de opmerking dat zij ’s ochtends een likje dagcreme opdoet, haar haren kamt en haar tanden poetst en er dan ‘verzorgd uitziet.’

Al pratende kwamen we tot de conclusie dat ‘er verzorgd uitzien’ nogal een rekbaar begrip is.

Mijn definitie van er verzorgd uitzien

Allereerst vind ik dat make-up echt niet per se een voorwaarde is om er verzorgd uit te zien. Ik ken ook dames die (veel) make-up dragen maar er toch slonzig uitzien.

Ik vind dat je er verzorgd uitziet als je kunt zien dat je aandacht aan jezelf hebt besteed. Dat je zorg besteedt aan je uiterlijk en er netjes en fris uitziet.

En ja, sommige mensen bereiken dat effect met alleen een likje creme en een borstel door de haren. De meeste dames echter niet. Vind ik.

Mijn basisvoorwaarden voor een verzorgd uiterlijk

Schoon en fris zijn

Dat klinkt misschien logisch maar niet iedereen vindt een dagelijkse douchebeurt een must. Onder fris zijn versta ik ook het dragen van een (bescheiden) geurtje. En een goed verzorgd gebit met schone tanden en een frisse adem natuurlijk.

Verzorgde handen en nagels

Daarvoor hoef je echt niet iedere 3 weken bij de nagelstylist te zitten. Maar als je handen en nagels er netjes uitzien, zie je er wel meteen verzorgder uit. Schoon, verzorgd met een handcreme en met nette nagels. Die nagels hoeven voor mij echt niet lang te zijn. Zelf draag ik ze ook niet zo lang. Sinds ik overigens weer regelmatig een nagelstudio bezoek voor een gellakje vind ik wel dat mijn handen er ‘verzorgder uitzien’.

Make-up

Hoewel ik net zei dat make-up geen voorwaarde is om er verzorgd uit te zien, ken ik maar weinig mensen die er niet beter uitzien met een klein beetje make-up. Nee, dat hoeven geen dikke lagen plamuur te zijn maar van een beetje mascara, een gezond blosje en een bescheiden lipglossje knapt iedereen volgens mij wel op.

Persoonlijk zie ik er snel wat ziek of kaal uit zonder make-up en dat past natuurlijk niet in de definitie van ‘er verzorgd uitzien.’

Schoon haar en een goed geknipt kapsel

Of je nu lang of kort haar hebt, ik vind het wel een voorwaarde dat je haar in ieder geval schoon is en dat er aandacht aan het model besteed wordt. Ken je van die rubrieken zoals in bijvoorbeeld de Libelle, 7 jaar jonger? Nou wil ik er niet per se voor pleiten om er jonger uit te gaan zien maar je ziet in die rubrieken wel vaak wat voor effect een goed geknipte coupe kan hebben op iemands algemene verschijning. Kijk dus eens wat vaker in de spiegel van de kapper.

Schone en nette kleding

En met net bedoel ik natuurlijk niet dat je je maar in een mantelpakje moet steken maar wel dat je kleding er netjes uit moet zien. Geen rafels, gaten of dat soort ongein. Ik weet dat veel buitenlanders vinden dat Nederlandse vrouwen over het algemeen wat slonzig gekleed zijn. En daar kan ik ze lang niet altijd ongelijk in geven. Toegegeven: als ik een dag thuiswerk dan doe ik dat ook het liefste in een warm vest en een baggy broek maar veel dames presteren het om in diezelfde outfit ’s avonds ook uit te gaan eten of naar het theater te gaan.

Nadeel: dat alles kost wel tijd ­čÖü

Pfft, als ik ’s avonds mijn make-up eraf gehaald heb, een nachtcreme op heb gedaan en mijzelf heb gewassen en mijn tanden heb gepoetst, dan vind ik het meestal ook wel welletjes.

En dus moet ik af en toe even wat tijd inplannen voor wat ‘groter onderhoud’. Zo ga ik bijvoorbeeld elke 3 weken naar de kapper en de nagelstudio en probeer ik eens per week wat uitgebreider te tutten in de badkamer. Dan gaat er wel een scheermes over de benen heen en dan neem ik wel de tijd voor smeerbeurt met bodylotion of een gezichtsmaskertje.

Wat is jouw definitie van er verzorgd uitzien?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.