Leestijd: 3 minuten

What’s in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;
So Romeo would, were he not Romeo call’d,
Retain that dear perfection which he owes
Without that title. Romeo, doff thy name,
And for that name which is no part of thee
Take all myself.

Deze tekst herken je waarschijnlijk als de tekst van Romeo en Julia van Shakespeare. In dit stuk gaat het om de vraag ‘Wat zegt een naam nu helemaal?’ In Romeo en Julia blijkbaar nogal veel want enkel door hun namen kunnen de twee geliefden niet samen zijn. Als Romeo anders zou heten, dus van een andere familie zou zijn, pas dan zouden ze kunnen trouwen.

Een naam zegt dus veel. En vandaag is het Get a different name day. Een dag dus waarop je zomaar even een andere naam mag kiezen.

Wat zegt je naam over je?

Een van de allermoeilijkste dingen toen ik zwanger was, vond ik het bedenken van een naam voor de nog ongeboren spruit. Een naam zegt namelijk ook al snel iets over een karakter. Bij een meisje dat Madelief heet, verwacht je geen manwijf. En een jongen die Storm heet, is vast geen doetje.

Ga er maar aanstaan als ouders!

Ik ben wel blij met mijn naam

Ik vind Kristel namelijk een leuke naam. Zeker met een K. Christels met een C vind ik vaak wat truttiger overkomen. En de meeste mensen zeggen gewoon Kris tegen mij.

Ik volgde eens een opleiding tot lifecoach toen het onderwerp naam ineens heel beladen werd. Ik zei dat ik Kristel heette maar vaak Kris genoemd werd. Van de docent moest ik toen kiezen hoe ik genoemd wilde worden ‘want je naam bepaalt voor een deel je identiteit.’ En dat vond ik lastig. Want ik heet gewoon Kristel. En dat mensen dat na verloop van tijd in gaan korten, is eigenlijk heel logisch. Ik zal me alleen niet snel aan vreemden voorstellen als Kris.

Doopnaam of roepnaam

Wat ik wel verwarrend vind, is dat mijn eerste doopnaam Catharina is. Met een C dus. Als mensen dan ergens mijn voorletters zagen, en hoorden dat ik Kristel heet, gingen ze er automatisch vanuit dat ik dan wel Christel zou heten. Daar hadden mijn ouders best iets langer over na mogen denken!

Jongensnaam / meisjesnaam

Toen mijn ouders nog niet wisten of ik een jongen of een meisjes was, hadden ze twee namen: Kristel en Jeroen. Wat heel bijzonder is, is dat ik later een relatie kreeg met een Jeroen wiens te vroeg geboren zusje Kristel zou hebben geheten.

Kiki

Het voordeel wat wij bij Kiki hadden, was dat we al snel wisten dat we een meisje zouden krijgen. We hadden nl. de NIPT-test gedaan. Dan hoef je over een jongensnaam niet meer na te denken.

Wij hebben lang drie namen op onze shortlist gehad: Kyra, Puck en Kiki. Achteraf ben ik niet meer zo blij met Kyra. Puck had gekund, maar Kiki is nu eenmaal wel een echte Kiki. In haar karakter zit net zoveel eigengereidheid als in haar naam. En dat sommige mensen het uitspreken als Kikki, het zij zo.

En Jan-Willem dan?

Jan-Willem noem ik bijna nooit Jan-Willem. Om een of andere reden vind ik dat toch niet zo passen. Ik heb bij een dubbele naam nog vaak een associatie van bekakt of ‘duur’ terwijl als je Jan-Willem kent, dat nou net termen zijn die absoluut niet bij hem passen. Meestal zeg ik gewoon JW of Willem. In het begin reageerde mijn schoonmoeder nog weleens met: ‘We hebben hem Jan-Willem genoemd’ maar het is toch altijd JW of Willem gebleven.

Vind jij jouw naam goed bij je passen? Of zou je vandaag op Get a Different Name Day best een keer een andere naam willen hebben en zo ja, welke?

Uitgelichte foto chuttersnap via Unsplash

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.