Leestijd: 3 minuten

Heb je je net door Dry January heengeworsteld, knipper je 2 keer met je ogen en is het ineens Drink Wijn Dag. Jawel lieve mensen, het bestaat. Een heuse dag om het bestaan en drinken van wijn te vieren. En naar mijn bescheiden mening geheel terecht.

Wat heb ik met wijn?

Ik ben gek op wijn. Daar, ik heb het gezegd. Er zijn niet veel dingen waar je me ’s nachts voor wakker mag maken maar als je een goed glas wijn onder mijn neus houdt, zijn we vrienden voor het leven.

Zonder gekheid: wijn is zondermeer een hobby van me. Buiten het feit dat ik het graag drink, vind ik het ook leuk om veel van wijn te weten. Zo ben ik al eens begonnen aan een wijnopleiding (die alleen wat lastig te volgen is als je zwanger bent en niet mag drinken) en ik vind het nog altijd fascinerend om te zien hoe van zoiets relatief simpels als een druif, zo’n goddelijke dranken gemaakt kunnen worden.

Over zwanger zijn gesproken: dat vond ik dus het enige nadeel aan zwanger zijn: het feit dat ik niet mocht drinken (al heb ik wel een paar keer een glas gehad). Ik heb indertijd alle mogelijke alcoholvrije varianten geprobeerd maar niets haalde het bij the real thing. Nou dan maar niet, de gezondheid en ontwikkeling van mijn kind ging voor de hobby uiteraard.

Wat ik wel echt jammer vind: ik kan niet meer zo goed tegen wijn (of alcohol in het algemeen) als vroeger. Als ik ’s avonds een paar glazen gedronken heb, ben ik de volgende dag echt suffer en heb ik meer hoofdpijn. Jammer!

Waar ik vroeger (zeker in de tijd dat we nog geen kind hadden) bijna dagelijks wel een glas wijn bij het eten dronk, beperk ik me nu vooral tot de weekenden of bijzondere gelegenheden. Ik drink nu wel liever 1 glas goede wijn dan een halve fles bocht.

Voorkeuren

Er schuilt blijkbaar toch ergens iets ouderwets in mij want ik heb nog altijd een voorkeur voor Franse wijnen. Natuurlijk maken ze in de nieuwe wereld ook knettergoeie wijnen en je kunt wijnen natuurlijk nooit over een kam scheren maar als ik in een restaurant moet kiezen tussen een Franse Chablis of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon, dan kies ik toch voor de eerste. Tenzij de wijn-spijscombinatie dat niet toelaat natuurlijk.

Champagne verdient nog wel een aparte vermelding in mijn wijnliefde. Daar ben ik wel zo gek op. Het is niet voor niks dat we af en toe een tripje naar de Champagnestreek proberen te maken om zelf een voorraadje nieuwe champagnes in te gaan slaan.

Overigens ben ik niet zo’n freak die een wijn compleet wil analyseren. Natuurlijk proef ik het wel als een wijn op eikenhout gelegen heeft. En verschillende fruitsoorten en zelfs afzonderlijke druivensoorten kan ik ook wel onderscheiden in de smaak. Maar je zult mij niet snel horen zeggen dat ‘deze wijn een hint van custard met een vleugje gras in de neus heeft’. Ik moet ook altijd wat gniffelen als mensen in een restaurant oeverloos met de vinoloog in discussie gaan. Laat het gaan, drink en geniet! Met mate uiteraard. Dat dan weer wel ­čśë

Drink jij graag wijn? En zo ja, wat, wanneer, hoe vaak etc?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.