Leestijd: 5 minuten

Goed, ik zal het nog één keer uitleggen: met een partner die slaapapneu heeft en behoorlijk snurkt (wat nog een understatement is) valt het niet altijd mee om lekker te slapen. In mijn anti-snurken zoektocht heb ik al veel dingen uitgeprobeerd om het snurken niet te horen: oordoppen in alle soorten en maten en zelfs de Bose Noise Masking Sleepbuds waar ik een review over schreef.

Toen dat alles niet werkte, kwam ik op de site oordoppenopmaat.com van de firma Earsafety Sound Protection. Na lang twijfelen, bestelde ik een paar oordoppen op maat. En vandaag deel ik mijn ervaring.

Vanwaar die twijfel?

De afgelopen jaren heb ik al behoorlijk wat geld uitgegeven aan gehoorbescherming. Alle mogelijke oordopjes die je in het schap van de drogist kunt vinden, heb ik al geprobeerd. Zonder al te veel succes. Oordoppen op maat zijn ook niet echt goedkoop (daarover zo meer). Hoe kon ik nou weten dat deze wel zouden werken?

Het was uiteindelijk Jan-Willem die me overhaalde met de vraag wat goede nachtrust mij waard is. Nou vooruit, laten we het maar proberen.

Geen 100% bescherming anti-snurken

Een andere reden waarom ik toch wat sceptisch was, is het feit dat geen enkele gehoorbescherming 100% van het geluid weg kan filteren omdat geluid ook via botgeleiding tot je doordringt. Enerzijds goed dat Earsafety Sound Protection dat op de site uitlegt maar dat maakte mijn twijfel niet minder. Stel nou dat ik straks nog steeds alles hoorde.

Vooruit dan maar

Maar zoals gezegd: je moet soms wat risico’s nemen in het leven dus ik besloot toch om de oordoppen op maat te bestellen.

Via de – heel uitgebreide – site waar alles duidelijk werd uitgelegd, deed ik mijn bestelling. Al de volgende dag werd ik gebeld om een aanmeetafspraak bij mij thuis te maken. Dat vond ik ook wel prettig: ik hoefde niet zelf ergens heen maar er kwam gewoon iemand bij mij thuis.

Het aanmeten van de gehoorbescherming

En op die afspraak hoefde ik ook al niet lang te wachten want die was al de week volgend op mijn bestelling. Er kwam een vriendelijke meneer bij mij thuis met een koffer vol spuitjes en hulpmiddeltjes en iets wat op een soort tweecomponentenklei leek.

Hij legde precies uit hoe het in zijn werk ging en spoot met een soort bovenmaatse injectiespuit die soort klei in mijn beide oren. Dat was wel even een vreemd gevoel om dat koude spul in je oren te krijgen die vervolgens ook raar ‘vol’ aanvoelden. Ik kan het niet anders uitleggen. Ik mocht een paar minuten niet lachen of praten maar die tijd was zo voorbij.

Toen de klei wat uitgehard was, werd het alweer uit mijn oren gehaald en was het aanmeten van de oordoppen op maat al klaar. Al met al is die meneer nog geen kwartier bij mij thuis geweest.

oordoppen op maat

Wachten op de bestelling

Op de site tijdens mijn bestelling had ik al gelezen dat het gemiddeld een week of 4 duurt, voordat je je gehoorbescherming thuis krijgt. Het is immers maatwerk dus dat is wel begrijpelijk. Ik had ze echter met een week of 3 al in huis.

De inhoud van de bestelling

In het doosje dat keurig met de post bezorgd werd zaten:

  • de malletjes van klei voor als ik in de toekomst een extra set wil laten maken
  • schoonmaakmiddel en een kwastje
  • een gebruiksaanwijzing
  • een opbergetui
  • en natuurlijk de oordoppen op maat zelf

Dat opbergetui ziet er nogal cheap uit. De rits is nog bijna groter dan het etui zelf. Daar zou ik persoonlijk iets anders voor gekozen hebben maar dat is bijzaak.

Uitproberen

Ik had gekozen voor transparante oordoppen op maat. Tijdens het aanmeten kun je de kleur kiezen. In de ene oordop zat een rood merkje en in de andere een blauwe. In de handleiding zag ik dat rood voor rechts staat en blauw voor links.

Tja en dan probeer je ze voor het eerst in je oren te stoppen. Dat ging de eerste keer eigenlijk helemaal niet zo lekker. Je moet toch even uitvogelen hoe je ze het handigst vast kunt houden en hoe je wat moet wiebelen of draaien om ze lekker te laten zitten. Maar dat went heel snel en al na een paar weken snap je niet meer waar je je die eerste keer druk om gemaakt hebt.

oordoppen op maat

Maar nu de hamvraag: hoe slapen oordoppen op maat?

Ik zal je niet te lang in spanning laten: ze slapen goed! Nee, inderdaad, ze filteren niet al het geluid weg. Als ik ’s nachts ooit wakker word, hoor ik JW nog wel degelijk snurken. Maar ik word er niet meer wakker van en slaap ook snel weer in. Het dempingsniveau vind ik wel ongeveer vergelijkbaar met die gele schuimrubber oordopjes. Maar qua comfort winnen de oordoppen op maat het natuurlijk gigantisch van die gele oordopjes. Ze zijn zacht en comfortabel en je merkt nauwelijks dat je ze draagt.

Ook in het in- en uitdoen gaat inmiddels heel makkelijk.

Geluiden worden dus prima gedempt. Dat geldt voor de snurkende partner waar het mij natuurlijk om te doen was. Maar ook Kiki hoor ik nu ’s nachts niet meer zo goed roepen als er wat is. Normaal stond ik na het eerste kikje al naast mijn bed, nu moet ze vaak een paar keer roepen. En ook de wekker klinkt iets gedempter maar ik word er nog steeds wel gewoon wakker van zonder dat ik het volume harder heb moeten zetten.

Conclusie oordoppen op maat

Per saldo ben ik dus heel blij dat ik de stap toch gewaagd heb. Ja, ik slaap echt beter en heb minder last van gesnurk. En ja, dat is die EUR 144,95 dus wel waard geweest. Over de duurzaamheid op de wat langere termijn kan ik nog niet zo veel zeggen. Ik hoop er voor zo’n bedrag toch wel een tijdje mee te kunnen doen.

Het bestelproces verliep ook soepel en het bedrijf hield zich netjes aan de beloofde termijnen.

De enige ruimte voor verbetering zie ik in de orderbevestiging. Daar zal overigens bijna niemand over vallen maar de schrijftrainer in mij zou die mail wel eens flink op de schop willen nemen. Pure beroepsdeformatie, dat geef ik meteen toe. En zoals gezegd vind ik het opbergetui nogal cheap. Maar dat alles mag de pret niet drukken. Ik slaap weer beter en dat was het doel. Missie volbracht, zoektocht ten einde 😉

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.