Leestijd: 4 minuten

Ooit gehoord van Maison Berger? Of misschien van de vroegere naam Lampe Berger? Dat is een collectie huisparfums waar ik nogal verliefd op ben geworden. In dit artikel vertel ik je meer over Maison Berger.

Gevoelig voor geuren

Hierin zal ik echt niet uniek zijn maar ik ben dus behoorlijk gevoelig voor geuren. Ik draag al jaren dezelfde parfums en ook in huis vind ik het belangrijk dat het lekker ruikt. Ik ga zelfs weleens zo ver dat ik op reis ook een geur van thuis meeneem om me op een andere plek eerder thuis te voelen.

Huisparfums van Maison Berger

Voor in huis heb ik al veel geuren geprobeerd. Variërend van de Ambi-Pur geurstokjes voor op het toilet (die tegenwoordig echt best wel prima ruiken btw) tot geurkaarsen in alle soorten en maten van IKEA, Rituals, Stoneglow, Yankee Candle etcetera.

Vorige jaar klaagde ik tegen iemand dat er na het koken een naar geurtje in huis was blijven hangen. Daar had ik natuurlijk een van mijn geurkaarsen voor kunnen branden maar zij wees mij op de Lampe Berger. Ik kocht er een en was meteen verkocht.

Maison Berger

Tegenwoordig heet Lampe Berger, Maison Berger. Ook wel een beetje logisch want ik vond het ‘lampe’ suggereren dat het om een lamp gaat en dat is niet zo.

Het idee komt oorspronkelijk van de apothekersassistent Maurice Berger. Hij wilde de lucht van ziekenhuiszalen zuiveren en bedacht daar een product voor. Merci Maurice!

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en biedt Maison Berger een breed assortiment huisparfums in allerlei soorten en maten. Ik pik er een paar voor je uit.

Lampe Berger

Om te beginnen heb je de klassieke ‘lampe Berger’. Een zogenaamde katalytische brander. Met klassiek bedoel ik niet zozeer de stijl (al zijn er hele klassieke modellen bij) maar meer het oorspronkelijke ontwerp. Een Lampe Berger is een glazen flesje met daarin een lont. In het flesje giet je een van de vele beschikbare huisparfums. Vervolgens steek je de lont aan, laat je deze een paar minuten branden en blaas je hem weer uit. Een heerlijke geur verspreidt zich daarna door je huis.

Wil je meer uitleg over de werking van de Lampe Berger, kijk dan eens hier.

Er zijn heel veel verschillende modellen in verschillende stijlen en kleuren. Er is er dus altijd wel een die past in jouw interieur. Kijk hier maar eens om een indruk te krijgen van het assortiment.

Je kunt uit heel veel verschillende huisparfums kiezen. Ze zijn onderverdeeld in bijvoorbeeld frisse, zoete, bloemige, kruidige, fruitige of zachte geuren. Wil jij bijvoorbeeld dat jouw huis naar ylang-ylang ruikt? Of naar fris gewassen kleding? Of naar appeltaart, eucalyptus, bos of vanille? Het kan allemaal.

Ook leuk om af en toe eens af te wisselen. Voor de zomer gebruik ik meestal zachte, frisse geuren en voor de winter kies ik sneller voor iets kruidigs. Kaneel of zo is echt een lekkere wintergeur.

Zo kies je dus voor een geur om een bepaalde sfeer mee te creëren of juist voor een functionele geur om bijvoorbeeld nare luchtjes te verwijderen en de lucht te reinigen.

Parfumverspreiders met sticks

Naast de traditionele Lampe Berger die je dus aan moet steken (Let op: kortstondig) zijn er ook parfumverspreiders met geurstokjes. Ook weer in allerlei soorten en maten. Ik kocht laatst de limited edition die in samenwerking met de ontwerpster Lolita Lempicka is gemaakt. Heerlijk!

Functionele huisparfums

Als je nu niet kunt kiezen voor een specifieke geur dan kun je ook een van de functionele huisparfums kiezen. Denk aan een parfum tegen keukenluchtjes, badkamerluchtjes, huisdierenluchtjes of tabaksluchtjes.

Geurkaarsen

En natuurlijk mogen ook de ‘gewone’ geurkaarsen niet in het assortiment ontbreken. Deze kaarsen ruiken niet alleen lekker maar zien er -net zoals de rest van de collectie- ook nog eens prachtig uit.

Autoparfum

Tot slot zijn er zelfs geparfumeerde sterren voor in de auto beschikbaar. Ook zo’n plek waar het soms best wat frisser en lekkerder mag ruiken als je het mij vraagt.

Mijn collectie Maison Berger

Zelf heb ik inmiddels twee branders en een parfumverspreider met geurstokjes. En ik heb verschillende parfums.

Wat kost dat en waar koop ik het?

Enthousiast geworden? De producten zijn niet echt goedkoop. De prijs van een brander begint zo’n beetje bij EUR 40. Misschien een beetje zonde voor op het kleinste kamertje maar in je woonkamer zijn het wel echte sieraden.

De geurstokjes kosten een kleine EUR 20 en de kaarsen gaan voor EUR 25 over de toonbank. Een fles navulling van 500ml kost ongeveer EUR 16.

Je kunt ze op verschillende online websites kopen zoals bijvoorbeeld bij Lampe Berger, parfumvoorinhuis.nl en Websa. Ik weet dat de Bijenkorf, sommige Intratuin-vestigingen en cadeauwinkels ze ook in hun stenen winkels verkopen. Dat is dan weer handig want dan kun je tenminste eerst wat geuren ruiken.

Heb jij graag lekkere geuren in huis en zo ja, waar kies je dan voor. En ken jij de geuren van Maison Berger al?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.