Leestijd: 2 minuten

Vandaag las ik dit artikel op Nu.nl. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 Nederlanders willen dat de overheid een vaccinatieplicht invoert.

Ik begrijp daaruit dat veel mensen zich zorgen maken om de dalende vaccinatiegraad. En terecht denk ik nu je zo veel verhalen hoort over uitbraken van mazelen bijvoorbeeld.

Ik heb die zorgen ook. En ik laat Kiki zeker ook vaccineren. Ik vind het jouw – op zijn minst morele – plicht tegenover je medemens om de vaccinatiegraad hoog te houden.

Maar ik heb het zelfbeschikkingsrecht ook heel hoog zitten. Zo ben ik bijvoorbeeld ook voor euthanasie en abortus en tegen verplichte donorregistratie. Niet omdat ik niet vind dat iedereen donor zou moeten zijn. Juist wel! Maar ik heb er gewoon bezwaar tegen als de overheid je tot iets verplicht wat zo erg in de persoonlijke levenssfeer ingrijpt.

vaccineren kinderopvang

Maar wat dan wel?

Al eerder schreef ik in relatie tot vaccineren een artikel over niet-gevaccineerde kinderen weigeren op de kinderopvang. Mag van mij. Op de lagere school wordt dat natuurlijk al lastiger vanwege de leerplicht. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 82% van de mensen het op dit punt met mij eens is.

Een ander alternatief zou zijn om ouders die vaccinaties weigeren te korten op de kinderbijslag. Dat vindt 55% van de ondervraagden een goed idee. Het idee snap ik. Tref mensen die niet willen luisteren gewoon waar het ze misschien wel raakt en dat is in de portemonnee. Maar een beetje een ‘slappe’ oplossing vind ik het wel. Alsof mensen die (naar ik mag hopen weloverwogen) besluiten om niet te laten vaccineren dat wel ineens gaan doen als het ze een paar tientjes per kwartaal scheelt.

In het artikel komt ook naar voren dat 60% van de mensen de informatie van het RIVM in twijfel trekt. Daar valt dus winst te behalen! Maar hoe? In het kort stel ik me dus voor dat de overheid zegt dat vaccineren goed voor je is maar dat de gemiddelde burger denkt ‘dat kun jij wel zeggen maar dat geloof ik niet helemaal.’ Betere of andere voorlichting dus. Zou dat een oplossing zijn?

Je ziet wel: ik heb de oplossing ook niet voorhanden. Maar simpelweg zeggen dat het dan maar verplicht moet worden, gaat mij toch echt te ver.

Hoe denk jij hierover? Hoor jij bij de meerderheid van 7 op de 10 die vaccinaties willen verplichten of niet?

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Kristel

    Dat maakt het ook zo’n duivels dilemma he. In mijn vorige artikel schreef ik ook ‘not in my backyard’. Met andere woorden: wat andere ouders doen moeten ze zelf weten maar kom niet in de buurt van mijn bloedje met je niet-gevaccineerde kind 😉

    Overigens las ik vanochtend in een interview met een jeugdarts van het consultatiebureau: ,,Ik denk dat ouders ook een beetje bang zijn voor al die antivax-websites, maar dat ze bij het RIVM ook het gevoel hebben dat het te eenzijdig is. Wat je nu hebt is óf heel erg pro of heel erg contra. Dat geeft ontzettend veel polarisatie.’’

    Misschien is dat wel de kern van het probleem.