Leestijd: 3 minuten

Vandaag is het Wereld Yoga Dag. Zelf doe ik al jaren aan yoga. De reden waarom ik dat al zo lang volhou is omdat het veel positieve effecten op mij heeft. Vandaar dus een welverdiende ode aan yoga vandaag.

Wist je trouwens dat er in Nederland 1,6 miljoen mensen aan yoga doen? Persoonlijk vind ik dat best veel.

yoga

Hoe ik begon

Ik heb het even opgezocht maar ik ben in 2012 begonnen met yoga. Met Easy Flow Yoga om precies te zijn. Heel eerlijk: op dat moment spraken vooral ‘easy’ en ‘flow’ me wel aan. In 2014 ben ik overgestapt naar zwangerschapsyoga en ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik mede door de zwangerschapsyoga een fijne en vlotte bevalling heb gehad. Vervolgens heb ik een paar jaar niks gedaan (althans op het gebied van yoga ­čśë en afgelopen najaar ben ik weer begonnen. Het leek wel of ik niet weggeweest was!

Easy Flow is een rustige vorm van yoga die is afgeleid van Ashtanga yoga. Het kenmerkt zich door de afwisseling van statische en dynamische houdingen en door de vloeiende bewegingen op het ritme van de ademhaling. Persoonlijk vind ik het zeker niet ‘easy’. Het is alsnog flink hard werken maar dan in de zin dat je voelt dat er iets gebeurt, niet in de zin van geforceerd van de ene in de andere houding proberen te komen.

Ik heb een fijne yogajuf die op een prettige manier ook veel uitlegt en die je nooit het gevoel geeft dat je over je grenzen moet gaan. Lukt een bepaalde pose niet? Dan weet zij altijd wel een alternatief dat ook werkt. En de geleide meditatie aan het einde van iedere les is ook altijd zeer welkom!

Wat yoga voor mij doet: 6 positieve effecten

Ik had het er al over dat yoga veel positieve effecten op mij heeft. Ik noem er een paar:

  1. Minder stress. Niet dat ik geen stress meer heb natuurlijk maar ik kan er beter mee omgaan. Op stressmomenten ben ik me gewoon even extra bewust van mijn ademhaling en dan voel ik de druk gewoon minder worden.
  2. Ik ben soepeler geworden. Al is dat bij mij wel een beetje een relatief begrip want een stijve hark zal ik altijd wel blijven.
  3. Mijn houding is verbeterd. Ik ben me vaker bewust van hoe ik zit of sta. Voel ik dat ik ingezakt sta bijvoorbeeld dan trek ik meteen ‘de inwendige rits op’ zoals mijn yogadocente zo mooi zegt.
  4. Het helpt me bij hardlopen. Sowieso is mijn houding ook tijdens het lopen verbeterd maar ik probeer ook de uit de yoga afkomstige ‘ujjayi-ademhaling’ toe te passen.
  5. Ik ben meer in balans. Als HSP’er kan het af en toe behoorlijk druk zijn in mijn hoofd. Yoga helpt me dan om die druk van de ketel te halen.
  6. Beter slapen en meer energie. Zelfs van die ene keer in de week merk ik dat ik beter slaap en dat mijn energielevel na een yogales omhoog gaat.

Heb jij weleens yoga geprobeerd? Of heb je misschien een ultieme tip? Deel het gerust!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.