Leestijd: 2 minuten

Die stelling las ik laatst op de Facebook-pagina van Franska.nl. Ik raakte meteen geïrriteerd. Waarom? Dat vertel ik je zo.

Voor wie het niet weet: Franska was vroeger de hoofdredacteur van Libelle en tegenwoordig runt zij een online platform. Best leuk en interessant. Af en toe verschijnen er op de Facebook-pagina van dit soort stellingen. Die zijn natuurlijk behoorlijk absoluut. Misschien heb ik daarom in eerste instantie al wat weerstand. Maar dat terzijde.

De stelling en mijn irritatie dus

Goed. Ik las de stelling en herlas hem nog een paar keer. Moeders moeten net zoveel kunnen werken als vaders. Even dacht ik dat ik de clou miste want mijn eerste reactie was: ‘Dat kunnen ze toch ook?’ Nou is dat een week later nog steeds mijn mening maar meteen dacht ik daar achteraan: ‘Ze doen het alleen niet.’

Nou heb ik een dubbel gevoel bij dit soort stellingen

Of misschien wel driedubbel.

  1. Ik vind zo’n stelling vaak te absoluut om zomaar ‘eens’ of ‘oneens’ tegen te kunnen zeggen.
  2. Er ontstaan felle discussies waarbij mensen gelijk menen te hebben terwijl je daar met dit soort dingen moeilijk aanspraak op kunt maken
  3. Mensen (of eigenlijk bedoel ik gewoon moeders) gaan elkaar de maat nemen.

Eerder schreef ik al eens in een artikel dat ik soms wel een gespleten persoonlijkheid lijk. Dat gaat hier ook op. Enerzijds hecht ik namelijk veel waarde aan nuancering, harmonie en ‘leven en laten leven’. Anderzijds heb ik toch zelf ook wel een uitgesproken mening over specifiek deze stelling.

Anyway, wat kwamen er voor reacties?

Een antwoord waar veel reacties op kwamen was dit:

Dat dit anno 2019 nog steeds een stelling is!!!! Er moet gewoon gewerkt worden wil je normaal rond kunnen komen door moeders en door vaders. Er zijn in Nederland prima kinderopvang centrums, waar kinderen niks tekort komen en waar ze het ook nog eens heel erg leuk hebben….. ja echt waar!!!!!

Met de eerste zin ben ik het in ieder geval eens. En dat er prima kinderopvangcentra zijn ook. Maar hier reageerden ook veel dames dat ze geen kinderen hebben gekregen om ze bijna fulltime naar de opvang te brengen of door familieleden op te laten voeden.

Ook deze opmerking kon op veel bijval rekenen. Zowel positief als negatief trouwens.

Dan kun je beter geen kinderen hebben….
Van 7-5 in de opvang/school?
Het zijn mensen en geen handtasjes!

En over deze opmerking moest ik ook even nadenken:

Als moeders vier dagen werken is het te veel. Als vaders vier dagen werken is het leuk. Zo reageert men nog steeds anno 2019😌

En ja, daar zit denk ik ook wel wat in. Zo ken ik zelf een dame die arts is en inderdaad fulltime werkt. Net als haar partner trouwens. Terwijl ze wel 4 kinderen hebben die door de nanny opgevoed worden.

De nuancering waar ik het het meest mee eens was, is de volgende:

Iedereen kan toch het leven invullen zoals je zelf wilt. Je kunt alleen niet alles tegelijk en iedereen zal zelf prioriteiten moeten stellen en eigen verantwoording nemen.

Wat vind jij van dit soort stellingen? Of specifiek van deze?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.