Leestijd: 3 minuten

Georganiseerd als ik ben maak ik al vrij lang gebruik van maaltijdplanning. Dat systeem heb ik in de loop der jaren aardig aangepast en vandaag deel ik mijn tips met jou.

Wat eten we vandaag?

Die vraag wordt in ons gezin nog wel gesteld maar niet meer ad hoc om 5 uur ’s middags terwijl we een blik werpen in een bijna lege koelkast.

Sterker nog: sinds wij een maaltijdplanning maken, eten we gevarieerder, verspillen we minder, eten we goedkoper en hebben we meer zin in koken.

Is dat dan ingewikkeld? Helemaal niet! Sterker nog: waarom probeer je het niet gewoon een week of 2 uit? Het is niet zo dat je er heel veel inspanningen voor moet doen.

maaltijdplanning

Maaltijdplanning: eerst een eenmalige actie

In ieder gezin heb je wel een lijstje met favoriete gerechten. Eerder schreef ik al eens dat ik in Wunderlist een lijst bijhoud met van die ‘altijd-goed-recepten’. Zo hoef ik niet iedere week allerlei receptensites door te spitten voor inspiratie.

Schrijf die gerechten eens onder elkaar op. Natuurlijk verandert zo’n lijstje in de loop der tijd ook weleens maar dat is niet erg.

Vervolgens kijk je of er een bepaalde structuur in zit. Ik heb ons lijstje bijvoorbeeld onderverdeeld in pastagerechten, rijstgerechten, ovenschotels etc. Kies een structuur die bij jou past. Je kunt het ook onderverdelen in vlees, vis, vega of Grieks, Italiaans, Hollandse pot of wat dan ook.

Ons lijstje ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Pasta:

 • Macaroni
 • Lasagna
 • Penne met spinazie en roomkaas
 • Fusilli met cervelaat en champignons

Ovenschotel:

 • Quiche
 • Ovenschotel met worstjes, courgette en mozzarella
 • Zalmfilet met geitenkaas uit de oven
 • Ovenkip met tomaten en rucola
 • Hollandse kaastaart

Rijst/couscous:

 • Griekse tomatenrijst met feta
 • Paprikarijst met komkommer en schnitzel
 • Risotto
 • Griekse courgette met fetarijst
 • Couscous van de fakir

Salade:

 • Salade met stoofpeer en geitenkaas
 • Salade met gegrilde biefstuk en peer

Soep:

 • Lentesoep
 • Erwtensoep
 • Oranjesoep met chorizo

A/G/V:

 • Gekookte aardappels, rode kool, gehaktbal (o.i.d.)
 • Gebakken aardappels, groente, vlees
 • Stamppot andijvie
 • Rucolastamppot met gerookte makreel

Diversen:

 • Quesadilla met spinazie
 • Nachoschotel
 • Paddoburger
 • Shakshuka
 • Turkse pizza
 • Afhalen (friet, Chinees)
 • Gado Gado
 • Pannenkoeken
 • Naanbrood met tomaat en pesto
 • Broodmaaltijd
 • Boerenomelet

Nu heb ik een hele ‘voorraad’ aan gerechten waarvan ik zeker weet dat we ze lekker vinden.

Aangezien een week natuurlijk 7 dagen heeft, hoef ik nu alleen nog maar een verdeling te maken van de gerechten die ik wil eten.

Onze menuplanning is nu als volgt:

 1. Salade of soep
 2. A/G/V-gerecht
 3. Pastagerecht
 4. Rijstgerecht
 5. Ovenschotel
 6. Iets uit categorie diversen
 7. Idem

Omdat ik in iedere categorie wel minimaal 4 recepten heb, zou ik zelfs voor 4 weken vooruit een maaltijdplanning kunnen maken.

maaltijdplanning

2 simpele wekelijkse acties

Actie 1: Kijk in je agenda.

Meestal maak ik een maaltijdplanning op vrijdag voor de komende week. Als eerste kijk ik hoe onze agenda’s van de volgende week eruit gaan zien. Is iemand pas heel laat thuis, moet iemand na het eten al snel weer weg of hebben we uitgebreid de tijd om te koken?

Hebben we weinig tijd om te koken op een bepaalde dag dan maak ik die dag natuurlijk geen uitgebreide stoofschotel of zo. Anyway, je snapt het punt. Ik bepaal dus wat we eten op welke dag volgens het schema hierboven.

Actie 2: Bepaal wat je nog in huis hebt en wat je moet kopen

Dit is nog een reden waarom ik de maaltijdplanning meestal op vrijdag maak. Dan heb ik ten eerste zicht op wat er nog in huis is en kan ik meteen een boodschappenlijst maken voor de wekelijkse boodschappen die wij altijd op zaterdag doen.

Extra tip:

Als je voedselverspilling tegen wilt gaan, kun je bij de keuze voor je gerechten ingrediënten ook nog op elkaar afstemmen. Is een grote zak spinazie in de regel te veel voor jouw gezin dan zou je op maandag de spinazie kunnen verwerken in de pasta met spinazie en roomkaas en kun je de rest op woensdag gebruiken bij de gekookte aardappelen met een visstick en een gekookt ei. Ik noem maar een voorbeeld.

Maar wat als ik geen zin heb in een ovenschotel op maandag?

Dan wissel je gewoon wat om. Je krijgt er al vrij snel handigheid in om dingen te kunnen switchen. Natuurlijk maak je echt verse dingen wel zo snel mogelijk op maar vaak kun je best een dag ‘ruilen’. Of als je spontaan besluit om toch maar uit eten te gaan, loopt heus niet meteen je hele planning in de soep.

Maak jij gebruik van maaltijdplanningen?

Uitgelichte afbeelding: Vegan Liftz via Pexels

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.