Leestijd: 2 minuten

Aardappels, groente, vlees: ik denk dat het in veel Nederlandse gezinnen toch meerdere keren per week op tafel komt. Persoonlijk ben ik er alleen niet zo gek op.

Hollandse pot

Toch ben ik er wel mee opgegroeid. Hoewel mijn moeder best weleens pasta of iets anders kookte, ben ik voornamelijk opgegroeid met aardappels, groente en vlees. Het waren de jaren ’70, begin ’80. Ik herinner me niet dat wij een vaste dag hadden voor een bepaald gerecht maar wat ik nog wel levendig voor me zie is het kannetje met jus dat bij ons standaard een paar dagen in de koelkast stond. Voor over de aardappels inderdaad. En als mijn vader, die in die tijd vertegenwoordiger was, laat thuiskwam, kreeg hij zijn aardappels, groente en vlees opgewarmd op zo’n magnetronbord met vakjes.

Toch werd het bij mij niet echt een favoriet gerecht.

Aardappels an sich vind ik namelijk nogal smakeloos. Zeker als ze ‘gewoon’ gekookt zijn. Een enkele keer bak ik ze wel in de airfryer en dan kruid ik ze lekker met paprikapoeder en kerriepoeder.

In jus maken voor over de gekookte aardappels heen ben ik ook nooit echt een ster geworden. Mocht jij dus een lekker recept voor jus hebben, deel het dan gerust in de reacties.

Prakken

De enkele keer dat wij wel gekookte aardappels met groente en vlees eten, gebeurt het volgende:

Op mijn bord liggen die drie componenten keurig in 3 hoopjes. Gescheiden van elkaar dus. Maar JW gaat prakken en blijft prakken. En als ik ergens een hekel aan heb … haha sorry hoor, can’t help it. Ik schreef eerder al eens over mijn vreemde relatie met tafelmanieren. Het enige gerechtvaardigde prakwerk is als je stamppot maakt in my humble opinion.

Gek genoeg hou ik daar dus wel weer van

Zeker in het winterseizoen maak ik best regelmatig een stamppotvariant. Hutspot, andijvie you name it. Lekker stuk worst erbij of wat spekjes. Jammie!

Groente en vlees gaat er wel in

Dus moet ik mijn uitspraak wat nuanceren. Ik eet wel regelmatig in een gebakken vorm (in de airfryer of als aardappelkroketje) maar gekookt maak je mij er gewoon echt niet blij mee.

Toch vaker doen?

JW houdt wel van de ‘standaard’ Hollandse pot. Met gekookte aardappels dus. Zelf zal ik altijd eerder kiezen voor de gebakken variant of een stamppot, pastagerecht, ovenschotel of rijstgerecht.

En jij? Eet jij vaak Hollandse pot? En heb je nog suggesties om die flauwe aardappels een beetje op te leuken? En dan niet zeggen ‘met een snufje zout’. Ik hoor graag!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.