Leestijd: 4 minuten

Nu de avonden weer langer worden, merk ik dat ik ook weer meer lees. Nog niet zo veel als ik zou willen maar dat lukt me denk ik ook niet snel meer.

Wil je weten welke boeken ik eerder dit jaar las? Bekijk dan de volgende artikelen waar je zeker een paar aanraders vindt:

Welke boeken las ik de afgelopen tijd?
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #2

Oké dan, over naar het lijstje van deze keer.

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

Voordat ik een begin wilde maken met Griet’s trilogie waarvan nu net het eerste deel uit is, wilde ik eerst al haar andere boeken gelezen hebben. Kom hier dat ik u kus las ik al eerder en vond ik een indrukwekkend boek.

Vele hemels boven de zevende beschrijft vanuit ik-perspectief het leven van 5 mensen: de zussen Eva (36) en Elsie (42), hun vader Jos (71), Elsies dochter Lou (12), en de kunstschilder Casper (46), een vriend van Eva die door haar Elsie leert kennen en een relatie met haar begint. Je ziet hoe de karakters worstelen met de verwachtingen van het leven maar ook hoe ze soms op onverwacht geluk stuiten. Het beschrijft alledaagse situaties die iedereen in de huidige tijd kunnen overkomen en plaatst ze met mooie psychologische beschrijvingen in perspectief.

Het is geen zwaar boek en er worden mooie zinnen gebruikt zoals je die bijna alleen bij Vlaamse auteurs aantreft. Het leest snel. Ik vond persoonlijk Kom hier dat ik u kus wat meer diepgang hebben.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Gelukkig hebben we de foto’s nog – Marcel Langedijk

De ondertitel zegt eigenlijk al genoeg: De zelfgekozen dood van mijn broer. Dan weet je al dat je niet bepaald met een feelgood-boek in je hand zit. En dat is nog een understatement. Het boek gaat over Marcel die na een tijd weer contact heeft met zijn broer Mark. Ze hadden al een tijdje slecht contact door het alcoholisme en de psychische problemen van Mark.

Mark vertelt dat hij een einde aan zijn leven wil maken. De eerste reactie van Marcel is de reactie die ik zelf ook had: alcoholisme is toch geen grond voor euthanasie? Dat dat wel kan en hoe zo’n traject verloopt, beschrijft Marcel in dit boek. Maar vooral beschrijft hij de herinneringen die hij aan zijn broer heeft, de problemen die hij had, wat het met hem doet om zijn broer te gaan verliezen, het afscheid zelf. Dor de dagboekfragmenten van Mark zelf krijgen we ook een mooie inkijk in wat het aanhoudende alcoholisme met hem gedaan heeft en hoe hij dus echt geen mogelijkheid meer ziet om verder te leven.

Ik vond het een heel aangrijpend boek. Je beseft steeds dat het om hele gewone mensen gaat en dat het dus net zo goed in jouw eigen familie zou kunnen gebeuren. Het is persoonlijk, rauw en verdrietig. Maar goed dat het er is.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

De man die zijn schaduw zocht – David Lagercrantz

Het vijfde deel uit de Millennium-serie die uiteraard begonnen is met de boeken van Stieg Larsson.

De man die zijn schaduw zocht begint bij Lisbeth Salander die een korte gevangenisstraf uitzit. Iedereen die Lisbeth inmiddels een beetje kent, weet dat zij niet tegen onrecht kan en als zij dat in de gevangenis tegenkomt, levert dat haar uiteindelijk nogal wat problemen op.

Maar dat niet alleen. Door haar contact met Holger Palmgren ontdekt ze dingen uit haar verleden die andere mensen uit alle macht geheim willen houden. Zo graag zelfs dat Holger Palmgren erom vermoord wordt.

Verder is er een link met een zekere Leo Mannheimer. Maar wie is die Leo eigenlijk en wat is zijn relatie met Lisbeth? Wat in eerste instantie een bijfiguur in het verhaal lijkt te zijn, groeit uit tot een van de hoofdpersonen.

Ook dit vijfde deel is weer flink spannend. Ik vind het vooral knap dat Lagercrantz de verhaallijn en schrijfstijl van Larsson zo naadloos heeft overgenomen. Ik heb het boek bijna in een ruk uitgelezen. Echt weer een aanrader dus.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder

Toen ik vorig jaar een paar dagen alleen op Terschelling was, heb ik in een middag Judas van Astrid Holleeder gelezen. Wat een verhaal was dat zeg. Astrid Holleeder beschreef daarin hoe ze er toe is gekomen om te besluiten tegen haar broer Willem Holleeder te getuigen. In Dagboek van een getuige schrijft ze over de consequenties van die beslissing.

Je leest hoe haar leven dat al van risico’s aan elkaar hing, nog veel meer beperkt wordt. Met plaatsvervangende schaamte lees je over hoe justitie met getuigen en de bescherming daarvan omgaat. Beetje bij beetje wordt het leven van Astrid steeds verder ingeperkt. Dat ze nauwelijks gewoon over straat kan, lazen we in Judas al maar inmiddels heeft ze ook haar werk als advocaat op moeten geven. Een wereld die al vrij klein was, werd door haar beslissing om te getuigen tegen haar broer nog een heel stuk kleiner.

Opnieuw een zeer aangrijpend boek dus. Omdat je ziet wat het met iemand als Astrid doet maar ook omdat het een kijkje biedt in de keuken van justitie. En justitie komt er niet al te best vanaf in dit boek.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.