Leestijd: 4 minuten

Ik had al beloofd dat het een serie zou worden …. Begin dit jaar schreef ik een artikel over mijn wens om dit jaar wat bewuster te leven. Omdat dat nogal een rekbaar begrip is dacht ik een week later met een vervolgartikel klaar te zijn. Even snel mijn doelen finetunen en hoppa, geregeld. Toen merkte ik pas hoe veelomvattend het is en besloot ik ter plekke om op de diverse deelgebieden nog eens terug te komen. Et voila! Vandaag: aandacht voor het milieu.

Aandacht voor het milieu

Een ‘geitenwollensokkentype’ zal ik nooit worden. Maar ook ik realiseer me natuurlijk maar al te goed dat we de aarde in bruikleen hebben en dat we daar voor toekomstige generaties wel een beetje voorzichtig mee om moeten gaan. De vraag is alleen wat je wel en niet bereid bent om te doen. Zo zie ik mezelf bijvoorbeeld niet overstappen op van die zeepblokken om mijn lijf of haar mee te wassen. Zeker, daarmee bespaar je het plastic van een fles douchegel of shampoo maar dat gaat te ver.

Van de andere kant zit mijn favoriete haarverzorgingsmerk wel in flessen die gemaakt zijn van uit de zee opgevist plastic. En als ik mijn lege fles inlever, krijg ik korting op een nieuwe. Lang leve de recycling.

Ook zal ik niet snel losse, jute zakjes mee naar de supermarkt nemen om daar mijn appels en peren en ander losse groenten of fruit in te verpakken. Wel neem ik als ik boodschappen ga doen altijd mijn eigen boodschappentas mee.

Afval scheiden

Op zich scheiden wij al wel langer afval maar ik ben er nu nog kritischer op geworden. Waar ik voorheen nog wel eens een kleurplaat van Kiki bij het restafval gooide (sorry schat maar je dacht toch niet dat ik ze echt allemaal bewaarde he?) leg ik hem nu heel consequent op een oudpapierstapel. Onze pedaalemmer heeft standaard 2 binnenemmers. Een gebruikten we altijd al voor plastic en de andere voor restafval. Sinds kort heb ik een derde pedaalemmer in de keuken gezet zodat we ook het GFT-afval kunnen scheiden.

Spullen kopen

Zoals ik ook al eens eerder verteld heb, kopen wij makkelijk spullen. Soms zijn dat regelrechte troepjes die ‘leuk voor de heb’ zijn en ‘waar je je geen buil aan kunt vallen.’

Tegenwoordig kopen we steeds minder maar wel kwalitatief betere spullen. En dan bij voorkeur ook spullen die duurzaam zijn en min of meer in de regio geproduceerd worden.

De auto: een heet hangijzer

Over ons autogebruik hebben we de laatste tijd heel veel nagedacht.

Wij hebben nu een forse, niet zo milieuvriendelijke (lease) gezinsauto waar JW dagelijks in rijdt. Zeg maar 40.000 km per jaar. Daarnaast heb ik een Fiat Panda die ik – hoera! – al heel bewust gebruik. Als ik er het afgelopen jaar 5.000 km mee gereden heb, is het veel. Nu heeft JW besloten om halverwege dit jaar elektrisch te gaan rijden. Prima! Financieel aantrekkelijk én beter voor het milieu. Maar: een elektrische auto kan geen aanhanger trekken. En hij is niet groot genoeg om mee op vakantie te gaan zonder aanhanger. En o ja, sinds ons ongeluk vorig jaar voel ik me niet meer zo veilig in mijn Fiat Panda en wil ik graag ‘iets robuusters’.

Nu staat robuuster vaak per definitie gelijk aan ‘slechter voor het milieu’ tenzij je natuurlijk de hoofdprijs voor een auto wilt neertellen. Dus ziedaar een dilemma ontstaan.

Misschien vraag je je nu af: waarom doe je dan niet 1 auto weg als je toch maar zo weinig rijdt en huur je een auto voor die 3 weken vakantie per jaar?

Goede vraag! En natuurlijk heb ik dat ook overwogen. Er zullen immers best momenten zijn dat JW een kantoordag heeft (zijn kantoor is 5 minuten van huis) en ik dus best met zijn auto zou kunnen reizen. Als ik hem al nodig heb. Maar toen ik eens terugkeek in mijn agenda om te zien hoe dat in retrospectief uitgepakt zou hebben, kwam ik toch best veel dagen tegen waarop we dan een probleem zouden hebben gehad.

En vaak gaan mijn langere ritten naar familie. Zowel naar mijn eigen familie als mijn schoonfamilie ben ik van deur tot deur met het openbaar vervoer minimaal 2 uur kwijt (enkele reis) terwijl ik dat met de auto in minimaal 3 kwartier doe. Dat is toch ook niet praktisch.

En dus is de conclusie dat een tweede auto voor de deur toch ook wel erg gemakkelijk is. En ja, mijn nieuw aan te kopen occassion zal waarschijnlijk dus iets slechter zijn voor het milieu dan mijn huidige Panda maar dat maakt JW dan weer grotendeels goed door elektrisch te gaan rijden.

Overigens bedoel ik dat ook met ‘bewuster leven’. In dit voorbeeld van aandacht hebben voor het milieu betekent het dus niet per definitie dat je voor de meest milieuvriendelijke keuze gaat maar wel dat je die keuze BEWUST maakt. En niet uit pure gemakzucht twee brandstofslurpende, CO2-uitstotende monsters op de oprit zet.

Minder vlees eten

En tot slot zijn we al een tijdje bezig met het terugdringen van onze vleesconsumptie. Ik ben er mee begonnen door in mijn weekmenu van HelloFresh te kiezen voor de vegamenu’s. Zo weten we zeker dat we al 3x per week vegetarisch eten. Ook hier geldt weer: vegetariër (of zelfs) veganist zal ik nooit worden. Maar om de paar dagen een biefstuk eten of een bakje filet americain halen bij de slager is weer het andere uiterste.

In balans en bewust

Balans en bewustzijn zijn dus denk ik de toverwoorden. Door regelmatig te kijken waar je nog kleine stapjes kunt zetten, kom je stiekem toch een heel eind. En daar hoef je dus helemaal geen geitenwollensokkentype voor te worden.

Heb jij nog tips die hierop aansluiten? Ik lees ze graag!

Uitgelichte afbeelding: Mac Mullins via Pexels

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.