Leestijd: 5 minuten

Zoals je weet ben ik steeds meer bezig met het thema ‘duurzaamheid’. Ik schreef daar eerder dit jaar ook al een paar artikelen over. Tel dat op bij mijn tic om zo goed en efficient mogelijk te plannen en organiseren en het is niet zo gek dat ik eens een uitwisbaar notitieboek wilde proberen. Een GreenBook van Greenstory om precies te zijn.

Vandaag vertel ik je of het iets voor mij is.

GreenBook

Over Greenstory

Greenstory is opgericht door een broer en zus die op de middelbare al begonnen met het verkopen van duurzame schrijfartikelen. Hun missie: een positieve impact maken op de wereld. Ze willen producten maken die goed en uiteraard duurzaam zijn en hebben persoonlijke service hoog in het vaandel.

Het GreenBook

Ik bestelde dus een GreenBook: een uitwisbaar notitieboek. Het duurzame daarvan ligt natuurlijk voor de hand: nooit meer rondslingerende, losse velletjes papier die na eenmalig gebruik in de prullenbak belanden.

Zelf schreven ze een duidelijk blog waarin ze de milieu-impact van een uitwisbaar notitieboek vergelijken met een traditioneel, papieren notitieboek. Wist jij bijvoorbeeld dat we gemiddeld per jaar 160 kg papier gebruiken? Dat staat maar liefst gelijk aan 32.000 A4-blaadjes. Iemand die die berg papierverbruik terug wil dringen kan bij voorbaat al op mijn sympathie rekenen.

Nog meer duurzaamheid

 • De bestelling van de GreenBooks wordt plasticvrij verzonden
 • De bijbehorende Magic Pen is hervulbaar
 • Het GreenBook zelf is recyclebaar: de kaft, ringen, pen en het flesje mogen bij het plastic afval.

Een Greenbook bestellen

Het bestelproces verloopt heel soepel. Je kunt kiezen uit een standaard A5-pakket of zelf een eigen notitieboek samenstellen. Naast de A5-GreenBooks zijn er ook nog een pocketversie, een versie voor kinderen, een A4-variant en een A5-kladblok met de ringbinding bovenaan. Keuze genoeg dus.

Kaften

Je kunt kiezen uit verschillende kaften. De keuze varieert van ‘gewoon’ grijs of fris groen tot aan mooie marmerprints. Vind je de gewone kaften wat saai dan kun je ook voor hele mooie vegan of vilten kaften kiezen. Voor iedere smaak is er dus wel iets te vinden.

Pagina’s

Vervolgens kies je welke pagina’s je aan je GreenBook wilt toevoegen.

Zo zijn er:

 • 5 verschillende to-dopagina’s
 • 5 verschillende plannerpagina’s. Kies bijvoorbeeld voor een week- of een maandplanner. Of allebei.
 • creatieve pagina’s. Denk hierbij aan: blanco, gelijnd, geruit, muziek of dot grid ‘papier’
 • happiness pagina’s en tabbladen. Dit zijn bijvoorbeeld pagina’s om je gewoonten bij te houden.

Ik vind die keuze top! Zo maak je dus helemaal je eigen notitieboek op maat. Mijn menuplanning en to-do lijsten maak ik bijvoorbeeld altijd in Wunderlist dus dat zijn pagina’s die ik niet veel nodig heb. Maar een maand-of weekplanner komen mij vaak wel goed van pas. Net zoals notitiebladen in alle vormen en maten.

Ringen en accessoires

Tot slot kies je nog welke ringen je wilt voor je notitieboek en heb je nog de keuze uit een aantal verschillende pennen, penlussen en etuis.

Ik zou aan dit assortiment eerlijk gezegd niet weten wat ik er nog aan mis.

Positief over het aanbod dus maar hoe bevalt het Greenbook in de praktijk?

Ik heb het GreenBook een aantal weken getest. In mijn artikel over digitaal versus op papier plannen schreef ik al dat ik meestal digitaal werk. Over duurzaam gesproken. Toch heb ik een aantal weken geprobeerd om mijn agenda en takenlijsten in mijn GreenBook bij te houden.

Het schrijven op plastic is even wennen. Het schrijft toch anders dan op papier. De indeling van de pagina’s beviel me wel. De ruimte in bijvoorbeeld de planner die je tot je beschikking hebt is prima. Ik gebruikte de maandplanner voor mijn blogplanning en de weekplanner voor concrete afspraken.

Het schrijven gaat dus – na enige gewenning – best prima.

In de loop van de testweken merkte ik bij mezelf dat ik toch niet veel noteerde in mijn GreenBook. Dat ligt niet aan het GreenBook, dat ligt aan mij. Mijn mindset is toch meer ingesteld op het gebruik van digitale hulpmiddelen. Nu kun je de volgeschreven pagina’s van je GreenBook wel heel eenvoudig scannen met je telefoon maar dat voelde voor mij toch als een extra handeling ten opzichte van notities meteen in mijn Notitie-app maken.

En zo gebeurde het dus dat er in mijn gebruik van het GreenBook toch een beetje de klad kwam na een aantal weken. Maar als je iets test moet je het wel een goede kans geven, dus na een paar weken besloot ik mijn week- en maandplanningen toch weer eens in te vullen.

De uitwisbaarheid

Al eerder had ik gemerkt dat iets wat ik ‘vers’ geschreven had, vrij gemakkelijk kon uitgummen. En als uitgummen niet direct meer ging dan gebruikte ik het bijgeleverde doekje en de reinigingsvloeistof.

Maar nu na een aantal weken bijvoorbeeld de maandplanning van de maand ervoor uitwissen, was een flinke klus. Ik heb behoorlijk hard met de doek moeten wrijven en zelfs toen bleef er toch een wat morsige afdruk op de pagina’s achter. Dat vond ik wel jammer. Een to-dolijstje of een doodle tijdens een telefoongesprek heeft misschien een beperkte duur maar een maandplanning laat je al snel de volle 4 a 5 weken staan voordat je hem weer uitwist. Als je dan een kwartier bezig bent om 2 pagina’s uit te wissen, schiet je je doel wel een beetje voorbij.

uiwisbaarheid

Conclusie

Al voor mijn aankoop had ik bij verschillende bloggers bijna lyrische ervaringen gelezen over het GreenBook. Die ervaring deel ik dus niet. Ja, ik ben er op bepaalde punten zeker positief over en op andere punten niet. Of het voor jou geschikt is, zal zeker ook afhankelijk zijn van de vraag of je veel notities ‘op papier’ maakt en wat voor soort notities dat zijn.

Samenvattend:

 • Een GreenBook gebruiken is een topidee als je nu veel papier verbruikt en dat steeds weer weggooit
 • Ben jij iemand die het overzicht van notities en planningen op papier nodig heeft, dan ga je ook veel plezier hebben van een GreenBook.
 • Of natuurlijk als je ervan houdt om te doodelen of snelle aantekeningen te maken.
 • Het feit dat je de notitieboeken naar eigen wens samen kunt stellen is een grote pré.
 • Als je graag bewust bezig bent met het milieu én geld wilt besparen, is een GreenBook ook zeker iets voor jou.
 • Werk je voornamelijk digitaal en verspil je al weinig papier dan voegt het GreenBook niet veel toe
 • En als het uitwissen van de pagina’s je irriteert, dan skip je het ook beter.

Voor mij persoonlijk gelden de laatste 2 argumenten vooral. Maar let wel: dat is dus niet een tekortkoming van het GreenBook maar meer inherent aan mijn manier van notities en planningen maken.

Heb jij al eens een uitwisbaar notitieboek geprobeerd en waar zie jij vooral de toegevoegde waarde in?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.