Leestijd: 3 minuten

De afgelopen paar weken heb ik twee boeken gelezen. Echte pageturners nog wel. Vooral de laatste heeft veel indruk op me gemaakt. Soms heeft een boek dat. Dan krijg je bijna een soort gevoel van heimwee als het uit is en denk je nooit meer aan een nieuw boek te beginnen omdat het toch vast niet zo mooi kan zijn als het boek dat je net gelezen hebt.

Wil je weten welke boeken ik eerder dit jaar las? Bekijk dan de volgende artikelen waar je zeker een paar aanraders vindt:

Welke boeken las ik de afgelopen tijd?
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #2
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #3

Oké dan, over naar het lijstje van deze keer.

Oorsprong – Dan Brown

Van Dan Brown heb ik alle boeken tot nu toe gelezen. Knap hoe hij spanning altijd weet te combineren met kunst, cultuur en historie. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar Oorsprong.

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.
Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch’ schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…

Ik moest er wel even in komen. De spanning in de eerste hoofdstukken wordt tergend langzaam opgebouwd. Voor mijn gevoel was het boek al voor 1/3 uit en was er feitelijk nog niks gebeurd. Om het dan toch spannend te laten zijn, vind ik best een prestatie van de schrijver.

Ook in dit boek is er weer aandacht voor kunst al is het minder dan in de eerdere boeken. Dit boek heeft als centraal thema veel meer de wetenschap in relatie tot ethische dilemma’s. Met een flinke dosis thrillerspanning zoals alleen Dan Brown dat kan. Een aanrader dus? Ja, dubbel en dwars.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Het Labyrint der geesten – Carlos Ruiz Zafon

Op dit boek heb ik dus 5 jaar moeten wachten. Het is het laatste deel van het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken. Overigens zijn de delen los ook prima te lezen. 848 pagina’s (als je tenminste voor het papieren boek kiest) Zafon in optima forma.

De indrukwekkende finale van het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken van Carlos Ruiz Zafón! Daniel Sempere droomt nog vaak over zijn moeder die onder verdachte omstandigheden gestorven is. Zijn beste vriend Fermín probeert hem op zijn unieke manier bij te staan, maar om van zijn nachtmerries af te komen, moet Daniel het mysterie rond haar dood zelf ontrafelen. Net als hij denkt een stap dichter bij de waarheid te zijn, ontmoet hij de eigengereide Alicia Gris. Een geheime opdracht heeft haar van Madrid naar haar geboortestad Barcelona gebracht, een plek met veel pijnlijke herinneringen. Ze moet de verdwijning van een belangrijk politicus ophelderen en het spoor leidt naar Daniels boekhandel. Hun zoektochten blijken nauw verweven en ze stuiten op een duister complot uit het verleden dat elke verbeelding tart. Het brengt niet alleen hun eigen leven in gevaar, maar ook dat van de degenen die hun dierbaar zijn.

Het mooie van de boeken van Zafon is enerzijds het prachtige taalgebruik. Soms hoogdravend en poetisch maar nooit ingewikkeld of lastig te lezen. Anderzijds is Zafon een meester in het blootleggen van verschillende lagen in een verhaal en ook binnen dit vierluik van boeken. Tegelijkertijd leest het als een thriller en kun je het als je eenmaal in het verhaal gezogen bent, bijna niets anders dan het in één ruk uitlezen. Hoewel ik niet goed op de hoogte ben van het Spanje in de jaren ’50 ten tijde van Franco, weet Zafon op een perfecte manier een beeld te scheppen van de tijdgeest. Hoe dan ook: een van de mooiste boeken die ik de laatste jaren gelezen heb.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.