Leestijd: 3 minuten

2019 is inmiddels voor de helft voorbij. Aan het begin van dit jaar schreef ik in een artikel dat ik dit jaar ‘bewuster’ wil leven. Ik heb dat onderverdeeld in een aantal deelgebieden. Tijd om halverwege het jaar de balans eens op te maken.

Bewuster leven: eten en drinken

Nou, laten we zeggen dat er nog steeds weleens een halve zak chips leeggeknaagd wordt tijdens een avondje Netflix. Guilty as charged. Maar daar staat tegenover dat ik wel minder vlees ben gaan eten en het vlees dat ik eet meer bij de slager koop dan bij de supermarkt. Ook mijn brood haal ik steeds vaker vers bij de bakker dan bij de supermarkt. Verder hebben we een fijne landgoedwinkel in de buurt ontdekt waar we regelmatig groente, fruit en kaas kopen. Ja, we zijn dus zeker wat bewuster geworden.

Ook drink ik wat minder alcohol. Niet dat ik nu zo’n zuipschuit ben maar ik reserveer de wijntjes nu toch echt meer voor de weekends en als ik er echt zin in heb in plaats van gedachteloos bij de avondmaaltijd wat in te schenken.

Dat laatste komt denk ik ook omdat ik echt meer ben gaan bewegen en het gewoon jammer vind om dat door alcohol te laten verpesten.

Bewuster leven: consumeren

In eerste instantie ben ik geneigd om te denken dat er niets veranderd is maar dat is toch echt niet waar. Al gaat het wel met kleine stapjes. Ja, ik denk veel beter na voordat ik iets koop waardoor ik al minder impulsaankopen doe. En zeker bij online bestellingen van bijvoorbeeld kleding gaat er tegenwoordig nog meer terug dan voorheen. Bij twijfel niet doen.

De dingen die ik wel koop zijn wel van goede kwaliteit. Laatst kocht ik bijvoorbeeld een zwart jurkje dat voor veel doeleinden te gebruiken is en dat van wol gemaakt is. Of een bloes van bamboe die ook heel multifunctioneel is.

Qua verzorgingsproducten ben ik ook wat aan het testen met meer natuurlijke producten: een stuk zeep ipv een plastic zeeppomp, tandpastatabletjes (bevalt nog niet zo goed geloof ik), natuurlijke deo en meer van dat soort dingen. Ook koop ik minder make-up en verzorgingsproducten en hou ik meer vast aan – voor mij – beproefde producten.

Bewuster leven: milieu

Hier heb ik zelfs al eens een apart artikel aan gewijd. De iets meer vervuilende auto voor mij is er gekomen maar die wordt vooralsnog nauwelijks gebruikt. Dat verloopt dus volgens plan. Ook JW’s elektrische auto staat inmiddels voor de deur en bevalt heel goed.

Binnenkort moeten wij ons restafval ondergronds gaan inzamelen en betalen we per keer dat we er gebruik van maken. Ik scheidde weliswaar al wel plastic afval van restafval en GFT maar had voor GFT nog geen aparte bak in mijn keuken staan. Die is er nu wel waardoor het ook steeds meer een sport wordt om de hoeveelheid restafval te beperken.

Zoals gezegd let ik wel op verpakkingsmateriaal maar gaat dat mondjesmaat. Zo verslijt Kiki bijvoorbeeld veel tandenborstels maar koop ik die nu van bamboe ipv plastic. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen. Wat in ieder geval wel gebeurd is, is dat ik bewuster in winkels om me heen kijk.

Een ander voorbeeld: wij hebben in onze keuken een ingebouwde koelkast maar dat is maar een tafelmodel. Te klein dus voor een gezin van 3. Daarom hebben we er ook een losse hoge koelkast bij staan en in de garage een diepvries. Nu is die diepvries in de garage kapot. Vroeger zou ik klakkeloos een nieuwe gekocht hebben. Nu bedenk ik dat die diepvries ook meestal maar half vol zit. En zijn we dus van plan om de inbouwkoelkast te vervangen door een inbouwvriezer. Scheelt toch weer een apparaat.

Bewuster leven: sociale contacten

Dit is nog wel een dingetje. Ik blijf het lastig vinden om sociale verplichtingen meer op mijn eigen behoeften af te stemmen. En dus ga ik toch naar die verjaardag of zeg ik ja tegen die koffiedate. De laatste tijd heb ik alleen gemerkt dat sommige contacten me structureel veel energie kosten dus dat besef heb ik blijkbaar eerst nodig voor ik iets verander. En zelfs dan kost het me veel moeite.

Conclusie halverwege het jaar

En dus: ja, er zijn wel degelijk kleine stapjes gezet. Voordat ik aan dit artikel begon dacht ik dat er eigenlijk nog maar bar weinig gebeurd was maar het zit ‘m dus vooral in kleine dingetjes en in daadwerkelijk vaker bewust stilstaan bij mijn gedrag. Het was natuurlijk ook een illusie dat ik ineens een milieuactivist of zo zou worden of een complete zero-waste-addept. Maar ik ben op de goede weg. Al zeg ik het zelf.

En door dit soort evaluatieartikelen blijf ik ook scherp en gefocust.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.