Leestijd: 5 minuten

De afgelopen tijd heb ik aardig wat gelezen. Met wisselend enthousiasme moet ik er wel meteen bij zeggen.

Wil je weten welke boeken ik eerder las? Bekijk dan de volgende artikelen waar je zeker een paar aanraders vindt:

Welke boeken las ik de afgelopen tijd?
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #2
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #3
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #4

Oké dan, over naar het lijstje van deze keer.

Kolja – Arthur Japin

Ik hou wel van de schrijfstijl van Arthur Japin. En van historische romans. En dus was Kolja een logische keuze om op mijn leeslijst te zetten.

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement.
Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen – tot de staatsbegrafenis – heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Hoewel ik niet zo into klassieke muziek ben, ken ik natuurlijk net als iedereen Tsjaikovski wel. Ik wist alleen niets van zijn levensverhaal en al helemaal niets van zijn door raadsels omgeven dood.

In dit boek lees je afwisselend een verslag uit het heden en dagboekfragmenten van Modest Tsjaikovski die zicht bezighoud met de opvoeding van Kolja. Het is superinteressant om te lezen hoe een doofstomme jongen toch leert praten. Het Europa van die tijd wordt mooi beschreven en de onderlinge verhoudingen leer je ook goed kennen. De opbouw van het verhaal is heel goed en de spanning is vanaf het begin duidelijk voelbaar. En zelfs wat Japin niet letterlijk beschrijft, lees je toch tussen de regels door.

Ook dit boek kan ik je dus weer van harte aanraden.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De vroedvrouw van Venetië – Roberta Rich

Dit is er duidelijk een in de categorie ‘Je moet er van houden’. En ik bleek er dus niet zo van te houden.

Toch spreekt het thema me wel aan. Het is een historische roman over een vroedvrouw die in de 16e eeuw met haar Joodse afkomst een Christelijk kind ter wereld brengt. Ook de recensies van dit boek zijn over het algemeen goed.

Venetië, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek.
Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten – met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.

Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.

Toch heb ik het boek halverwege weggelegd. Niet dat het niet spannend is of zo maar ik kwam er steeds niet helemaal in. Op een bepaalde manier leek alles me ook nogal vergezocht terwijl je op andere momenten al van tevoren aan ziet komen hoe de verhaallijn zich zal ontwikkelen. Al met al dus een behoorlijk ‘dun’ boek.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Schildpadden tot in het oneindige – John Green

Van John Green las ik eens Een weeffout in onze sterren wat ik een mooi en aangrijpend boek vond in de categorie Young Adult. Daarom was ik ook erg benieuwd naar de langverwachte opvolger.

Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: ‘Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.

De kwalificatie dat John Green hiermee opnieuw ‘een briljante en onvergetelijke roman’ heeft geschreven, vind ik toch echt te veel eer. Ja, het is zeker een mooi boek. De verhaallijn is wat dun en als je net zoals ik helemaal niets met Star Wars hebt, gaat er ook wel het een en ander langs je heen. Maar de karakters zijn mooi neergezet en vooral de rode lijn over vriendschappen en hoe die zich ontwikkelen is mooi beschreven. Het meest interessante vond ik om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand met dwangstoornissen. Dus nee, niet briljant en onvergetelijk maar wel de moeite waard om te lezen.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Om wie je bent – Aaltje van Zweden

Weer zo’n thema waar ik eigenlijk helemaal geen affiniteit mee heb – autisme – maar waar ik wel heel benieuwd naar ben.

Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven.

Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is.

In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Wat een mooi boek. Je beleeft vanaf de zijlijn op een hele mooie manier de zoektocht van Aaltje naar erkenning van haar zoon met zijn autisme. Daarnaast lees je ook hoe haar eigen jeugd haar gevormd heeft tot wie ze nu is. Een boek waarin je een moeder ziet vechten als een leeuwin voor haar zoon terwijl ze daarnaast nog 3 andere kinderen heeft en een man met een veeleisende baan. Ik heb in ieder geval veel bewondering voor de manier waarop Aaltje alles aangepakt heeft en beschrijft. Zoals zij vaak uit haar eigen comfort zone heeft moeten stappen is bewonderenswaardig om te lezen.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.