Leestijd: 4 minuten

Boeken algemeen

In tegenstelling tot de afgelopen paar keer, heb ik de afgelopen maand weer een paar thrillers gelezen. En ook een boek dat zo’n geweldig goede recensies kreeg dat ik het wel moest lezen. Of ik het ook de moeite waard vond, lees je in dit artikel.

Wil je weten welke boeken ik eerder las? Bekijk dan de volgende artikelen waar je zeker een paar aanraders vindt:

Welke boeken las ik de afgelopen tijd?
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #2
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #3
Welke boeken las ik de afgelopen tijd #4
Welke boeken las ik afgelopen tijd #5

Oké dan, over naar het lijstje van deze keer.

Onder het mes – Tess Gerritsen

Tess Gerritsen staat natuurlijk garant voor spanning. De meeste van haar boeken heb ik dan ook wel gelezen. Die spanning in combinatie met het medische spreekt me vaak wel aan.

Het gebeurt niet elke dag dat er een collega op de operatietafel ligt, dus is anesthesist Kate Chesne onwillekeurig nóg zorgvuldiger dan anders. Niet dat ze zich zorgen maakt; Ellen O’Brien is jong en gezond, en de ingreep is niet gevaarlijk. Ze is dan ook verbijsterd wanneer Ellen tijdens de operatie overlijdt en zijzelf wordt beschuldigd van nalatigheid. Ze weet zeker dat ze geen fouten heeft gemaakt wat is er dan wél gebeurd?

David Ransom verdient al jaren zijn geld met het voor het gerecht slepen van artsen die medische fouten hebben gemaakt. De zaak van Kate Chesne is simpel: alle bewijs is tegen haar. Wanneer Kate hem persoonlijk probeert te overtuigen van haar onschuld, is hij dan ook niet onder de indruk.

Maar dan valt er een tweede dode, en een derde…

Ja hoor. Spannend is het zeker. En dat de relatie tussen Kate en David die op het eerste gezicht totaal vijandig is een grote rol speelt, ligt voor de hand. Toch is het nou ook weer niet zo voorspelbaar dat je het hele plot kunt doorzien. De uiteindelijke dader vond ik zelfs vrij verrassend. Het is zeker niet het sterkste boek van Tess Gerritsen maar wel de moeite van het lezen waard.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De laatste meisjes – Riley Sager

Als Karin Slaughter zegt: ‘Wat een boek!’ en Stephen King het de beste thriller van het jaar noemt, raak je toch wel nieuwsgierig. Ik wel tenminste.

De pers noemt ze ‘The Final Girls’: Quincy, Sam en Lisa, een berucht groepje waar niemand bij wil horen. De enige overlevenden van drie verschillende massamoorden. Ze zijn voor altijd met elkaar verbonden, vanwege hun verleden. Maar wanneer Lisa onder verdachte omstandigheden overlijdt en Sam plotseling bij Quincy op de stoep staat, moet Quincy toegeven dat ze Sam en Lisa eigenlijk nauwelijks kent. Moet ze Sam vertrouwen? Of kan er maar één Final Girl zijn?

Ja, ik moet Karin Slaughter en Stephen King gelijk geven. Het is inderdaad een retespannend boek. Je legt het maar met moeite weg omdat je gewoon precies wilt weten wat er gebeurd is. De ontknoping is dan ook verrassend. Wel hadden de karakters van de personages wat mij betreft wat beter uitgediept mogen worden. En een paar keer had ik het idee dat de schrijver wat moeite had om wat losse eindjes aan elkaar te knopen. Maar beslist lezen dit boek!

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Sapiens – Yuval Noah Harari

Ik laat me bij de keuze voor een boek vaak leiden door reviews van anderen. En als die goed zijn en ook mensen zoals Barack Obama, Mark Zuckerberg en Bill Gates een boek aanprijzen, dan moet het toch wel goed zijn zou je denken. Dit boek kreeg zowel op Kobo als bij Bol bijna het maximaal aantal sterren zelfs.

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

Ja. Ik vond het een goed boek. Nee, ik vond het niet briljant en zou het persoonlijk ook niet de maximale beoordeling geven. Maar 4 sterren is het zeker waard en ik kan het dus ook zeker aanbevelen.

Wat er echt heel goed aan is, is dat een wetenschapper op een heel toegankelijke manier uitlegt hoe wij als mensensoort ontwikkeld zijn. En dat is reuze interessant om te lezen. Het is geen moeilijk, saai of langdradig boek. Het is eerder een soort naslagwerk dat aan de hand van een aantal ‘revoluties’ die de mens in de loop der millennia doorgemaakt heeft, beschrijft hoe het komt dat we nu denken over politiek, religie, cultuur, economie, staten, etc. zoals we denken. Zeer zeker een aanrader dus.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

 

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.